Babahordozás

Keress bátran, ha segítségre van szükséged, mert nem tudod, hogyan vágj bele a hordozásba, vagy mert valami nem működik!

Babahordozás elöl:

Az elöl hordozás kor- ill. súlyhatáros műfaj. A babák 3-4 hónapos koruk körül elkezdenek egyre jobban érdeklődni a külvilág iránt, nézelődni, elöl hordozás esetén, tekeregni kezdenek, és kikérik maguknak azt, hogy a környezetüknek alapvetően háttal tartózkodjanak. 5-7 kg felett pedig már a hordozónak (nem csak az anyáknak, az apáknak is!) jelent túlzott megterhelést az elöl hordozott baba. Bármelyik is érkezik el előbb, ajánlott váltani, és mivel a kifelé hordozás nem javasolt, véget ér az elöl hordozós kor.

Az elöl hordozás tehát a legkisebbeket érinti, éppen ezért különösen fontos, hogy megfelelő eszközben, helyesen kössük magunkra őket.

Az elöl hordozás viszonylag rövid időszakra jelent útravalót, hamar “kinövi” a család, elsajátítása ezért elsősorban várandós édesanyáknak (és édesapáknak) ajánlott, de természetesen a baba születése után sem késő belevágni. Mivel saját babán várandósan még bajosan lehetne gyakorolni, a tanulás újszülött méretű és súlyú oktatóbabával történik.

Babahordozás csípőn:

Az első elszakadás az elöl hordozástól legtöbbünknek hatalmas ugrást jelent, sok édesanya kifejezetten fél a hátra vételtől, vagy csak még nem állnak készen a babától való “elszakadásra”, és szükségük van egy közbeiktatott lépcsőfokra. Ez a lépcsőfok lehet a csípőn hordozás. Ez a hordozási mód már egészen másképp terhel meg minket, így akár a hordozós kor végéig (vagy féloldalas teherbírásunk határáig) használhatjuk.

A csípőn hordozás emellett kiváló “szoptatási segédeszköz” is. Ha úgy érzed, az állandó szoptatás folyamatos, fotelban való tétlen üldögélésre kényszerít, akkor ne habozz kipróbálni a hordozóeszközben való szoptatást!

Jó tudni! A helyesen kivitelezett csípőn hordozás során a hordozó személy csípője megfeleltethető a terpeszpelenkának, a megfelelő szorosságúra kötött kendő pedig a kengyelnek, a baba lábai pont az egészséges csípőfejlődéshez szükséges pozícióban vannak. Ha kisbabádnál a csípőszűrésen problémát észleltek, akkor a szakszerűen és kúraszerűen alkalmazott csípőhordozással bizonyos esetekben kiválthatod az előbb említett ortopédiai segédeszközöket – ehhez különösen fontos szakértői segítséget kérni!

A csípőn hordozás elsajátítása tehát ajánlott mindazoknak, akiknek a babája már kinőtte az elöl hordozós kort, de a háton hordozásra még nem szánták el magukat, valamint azoknak, akik más hordozási módok mellett szeretnék használni ortopédiai okokból vagy szoptatáshoz, vagy csak úgy.

Babahordozás háton:

Azt már a legtöbben tudják, hogy hordozni újszülött kortól lehet, de hogy hátra mikor tehető a baba, az sokak számára kérdés. Ilyenkor mindig elmondom, hogy az elöl hordozás modern találmány, sok hordozó nép nem is ismeri, nem praktikus (mármint a háton hordozáshoz viszonyítva), 5-7 kg felett egészségtelenül megterhelő, 3-4 hónapos kor felett a baba számára bosszantóan unalmas és korlátozó, az alatt pedig – a szoptatást leszámítva – általában mindegy neki, hogy hol (elöl, oldalt vagy hátul) bújik hozzád, csak bújhasson. Háton hordozni tehát szintén újszülött kortól lehet.

A háton hordozás elsajátítása mindenkinek ajánlott, aki hordozni szeretne. Akár már pocakosan is érdemes megtanulni, de soha nem késő, mindaddig, amíg úgy érzed, vannak olyan helyzetek az életedben, amíg a gyermekedet vinned kell.

Többféle eszköz:

Vannak hordozóeszközök, melyekhez elég egy szimpla használati útmutató, ezeknek azonban sokszor korlátozott a használhatósága, nem tudnak kiszolgálni minden élethelyzetet, minden életkort vagy minden szükséges hordozási módot. A sokoldalúbb hordozóeszközök helyes és biztonságos használatát mindenképp meg kell tanulni, de az egyszerűbb hordozók is tudnak olyan trükköket, amiket egy termékleírásban nem találsz meg. Ha biztosra akarsz menni, érdemes szakértőhöz fordulnod!

Én ezeknek az eszközöknek a használatában tudok segíteni: szövött hordozókendő, rugalmas hordozókendő, karikás kendő, mei tai és változatai, csatos hordozó és változatai, erszény. De hozd el, amid van, és kitaláljuk, hogyan lehet jól használni!

Hordozókendő-tanfolyam:

Egy tanfolyam rendszerint egy hordozási mód, egy neked (és babádnak) megfelelő kötés megkeresését és elsajátítását jelenti.

Az elöl hordozás, a csípőn és a háton hordozás megtanulásához rendszerint elég egy-egy alkalom (kb. 1,5-2 óra), utóbbi szükség esetén néhány hét gyakorlás után megismételhető.

Tanulni lehet várandósan (oktatóbabával) és kisebb vagy nagyobb babával, egyénileg vagy családdal. Csoportos órát ritkán tartok, de igény esetén szervezek ilyet is nektek (saját babával 2-4 fő, várandósok esetén max. 2 fő).

A tanfolyam célja, hogy úgy menjél haza, hogy van a kezedben és a fejedben egy olyan kendőkötési mód, amit biztonsággal tudsz önállóan gyakorolni, csiszolni, fejleszteni. Tehát a tanfolyam végére nem lesz a kezdőkből profi hordozó, de kapnak egy olyan alapot, amin elindulva, a hordozás használatával azzá válhatnak.

Ár:
Egy fő vagy egy család (szülők gyerekekkel) számára a kb. 1,5-2 órás tanfolyam 3500 Ft.
Szükség esetén házhoz is megyek (Budapest II., XII.), ez +1500 Ft utazási költséggel járhat.

“Tanítsd meg a hordozómat!” tanfolyam:

Gyakori helyzet, hogy a kelengyével megveszel egy hordozóeszközt, vagy ajándékba, esetleg kölcsön kapsz egyet, de nem nagyon tudod, hogyan is fogj hozzá, vagy elkezded önállóan használni, de nem az igazi. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged a hordozód megtanulásához, hozd el, és végigvesszük hol (elöl, csípőn, háton) hogyan használhatjátok!

Tanulni lehet várandósan (oktatóbabával) és kisebb vagy nagyobb babával, egyénileg vagy családdal. Csoportos órát ritkán tartok, de igény esetén, ha ugyanazt a hordozótípust szeretnétek megtanulni, szervezek ilyet is nektek (saját babával 2-4 fő, várandósok esetén max. 2 fő).

Ha hordozókendőd használatát szeretnéd elsajátítani, válassz hordozókendő-tanfolyamot (lásd: fent)!

Ár:
Egy fő vagy egy család (szülők gyerekekkel) számára a kb. 1,5-2 órás tanfolyam 3500 Ft.
Szükség esetén házhoz is megyek (Budapest II., XII.), ez +1500 Ft utazási költséggel járhat.

Tanácsadás:

Míg a tanfolyam egy adott “tananyag” elsajátítását jelenti, addig a tanácsadás bármilyen hordozós kérdésről szólhat, amire szükséged van. Fordulj hozzám bizalommal, ha valami nem működik, elromlott, megváltozott, nem elég, nagyon új, vagy már nagyon régen volt! Próbáljunk együtt megoldást találni a problémára – legyen szó szoptatásról, öltözködésről, mozgásfejlődésről, kötődésről, stb.

Ár:
Egy fő vagy egy család (szülők gyerekekkel) számára a 30 perces tanácsadás 2000 Ft, a 60 perces tanácsadás 4000 Ft, 60 percen túl minden megkezdett 30 perc +1000 Ft.
Szükség esetén, legalább egy órás tanácsadásra házhoz is megyek (Budapest II., XII.), ez +1500 Ft utazási költséggel járhat.

Keress meg emailben, igyekszem 24 órán belül válaszolni, de ha ennél sürgősebb a kérdés, hívj a 20/351-4771-es számon! 

magyarinda-logo2013 szeptemberétől a Magyarinda tanácsadójaként is dolgozom, elsősorban hordozóeszköztől független szakemberként, de szívesen segítek magyarindás kérdésekben is.

Tudnod kell, hogy – ahogy a legtöbb hordozási tanácsadó – gyermekeim mellett, mellől dolgozom, egyensúlyozva az ő szükségleteik és a hozzám fordulók kiszolgálása között. Ez részben szükségszerűség, részben pedig annak az életmódnak is a folyománya, amit a babahordozással magamévá tettem. Bízom benne, hogy ennek ellenére nem fogod úgy érezni, hogy ez elvesz a közös munkánkból – én szeretném azt hinni, hogy inkább hozzátesz majd…

Lehet, hogy a kérdésedre választ kapsz az egyik babahordozással kapcsolatos cikkemben. Megtalálod őket hordozás címkével.

Babahordozós végzettségeim:tanusitott_oktato_logo_big_medium

Baba- és gyermekhordozási tanácsadó képzés – 2010. április (hordozó.hu)
Tanfolyamvezető képzés – 2011. augusztus (hordozó.hu)
Ortopédia továbbképzés – 2013. augusztus (hordozó.hu)

Egyéb végzettségeim és tapasztalataim, amik megalapozzák és/vagy kiegészítik a fentieket:

Gyógypedagógia / tanulásban akadályozottak pedagógiája tanár – 2006. (ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar)
Gyógypedagógia / pszichopedagógia terapeuta – 2006. (ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar)
Gyakorlat és munka a gyógypedagógia területein – 2003-2008. (a tanulásban akadályozottak pedagógiája és a pszichopedagógia körébe tartozó intézmények)
Önkéntes segítő tevékenység – 2001-2003. (kortárs segítő csoportok), 2009-től (Ölelés Babahordozó Egyesület)

Reklámok