Mosható pelenka

Környezet- és bababarát megoldás…

Miért mosható pelenka?

Pelenkatípusok

A mosható pelenka használata

Még többet a mosható pelenkáról

 

Miért mosható pelenka?

Azok, akiknek először mesélek arról, hogy mosható pelenkát használunk, általában elkerekedett szemekkel néznek rám, hogy miért is adtam a fejem ilyen őrültségre, mikor jobbnál jobb és kényelmesebbnél kényelmesebb eldobható pelenkák közül választhatnék. Mire én elkezdem magyarázni, hogy hát lehet, hogy kényelmes, de valóban jó is? No meg persze igyekszem minél előbb azt is tisztázni, hogy ez a textilpelenka már nem az a textilpelenka, ami azoknak a fejében él, akiknek még vannak emlékei a tetráról és a főzésről és a hipózásról és a vasalásról.

Szóval jöjjön néhány érv, és közben talán sikerül egy kicsit be is mutatni a mosható pelenkát…

Textilpelenka vs. eldobható pelenka

A textilpelenkát kimossuk, nem kidobjuk, így nem keletkezik szemét – akár több testvér pelenkás pályafutása alatt sem.

 • A kutatók szerint az eldobható pelenka esetén gyerekenként kb. 2 tonna, 500 év alatt lebomló szemét keletkezik (a Kushies adatai alapján), amit a szagzáró zacskók csak tovább fokoznak.

A textilpelenkák belső része kizárólag természetes anyagból készül, így a baba popsija nem érintkezik semmilyen műanyaggal vagy vegyszerrel.

 • Az eldobható pelenkák különböző szintetikus anyagokból készülnek, hatásfokukat vegyszerekkel fokozzák. (Bizonyos pelenkáknál szemmel is jól látható a használt pelenkában keletkező zselésítő anyag.)

A textilpelenka megvásárlásakor ugyan egyszerre nagyobb összeget kell kiadni, viszont összességében még akkor is olcsóbban jövünk ki, ha nem örökli(k) meg a testvér(ek) a nagyobb kinőtt pelusait. (Lásd még: Mennyi az annyi?)

 • Az eldobható pelenka igazából alkalmanként sem tűnik túl olcsónak, a szobatisztaság eléréséig pedig akár 150 000 Ft is összejöhet a kiadásokból gyerekenként.

A textilpelenkában a baba érzékeli a nedvességet, ezért a szobatisztasághoz közeledve hamarabb fog benne megszületni a belső késztetés a pelenka elhagyására.

 • Az eldobható pelenkák gyártói azon versenyeznek, hogy ki tud minél kényelmesebb, szárazabb érzést nyújtó pelenkát előállítani. Ez rövidtávon pozitívumnak tűnhet, viszont az már most látható, hogy a papírpelenkában felnőtt gyerekek sokkal később lesznek szobatiszták.

A textilpelenka ugyan nagyobb csomagot képez a baba popsiján, de éppen ennek köszönhetően enyhe terpesztartást biztosít, és így elősegíti a csípő egészséges fejlődését.

 • Az eldobható pelenka vékony, nincs tartása, ezért nem rendelkezik ilyen előnnyel.

A használt textilpelenkák szaga természetes, könnyebb belőlük megállapítani az esetleges emésztési problémákat is.

 • A használt eldobható pelenkák esetében a pisi és a kaki szaga keveredik a működésbe lépő vegyszerek szagával, ami miatt a csomag sokkal büdösebb lesz.

A textilpelenka megfelelő tárolás mellett alig vagy egyáltalán nem büdös, sőt a teafaolaj kifejezetten kellemes illatot kölcsönöz a vödörnek.

 • A használt pelenkák után az egész szobát belengő szag szabadul ki minden kukanyitásnál.

A textilpelenka használatakor – a tapasztalatok alapján – kevesebb popsikrém fogy (vékonyabban lehet kenni, és nem muszáj minden pelenkázáskor használni).

 • Az eldobható pelenkák mellett minden alkalommal vastagon be kell kenni a baba popsiját.

Mai textilpelenkázás vs. régi textilpelenkázás

A mai pelenkával könnyű pelenkázni, a prefold pelenkák hajtogatása egyszerűbb, mint a tetra pelenkáé, a nadrágpelenkák használata pedig gyakorlatilag megegyezik az eldobható pelenkáéval.

 • A régi pelenka használata nehézkes volt. Ha nem gumibugyit használt az ember, akkor a bonyolult hajtogatást a tartásnélküli nylon külső felkötözgetése követte.

A mai pelenka tisztítása nem jelent sokkal több munkát, mint a ruhamosás. A pelenkákat csak be kell tenni a mosógépbe, beadagolni a megfelelő tisztítószereket, majd kiteregetni a tiszta pelenkákat.

 • A régi pelenka használata kosszal és bűzzel járt.

A mai pelenkákhoz van papírbetét, mosóháló, stb., így akár egyáltalán nem kell közvetlenül érintkezni a „végtermékkel”, a tisztítás pedig csupa kellemes illatú anyaggal (mosószerekkel, illóolajokkal) történik.

 • A régi pelenka tisztítása kemény munka volt: főzés, mosás, hipózás, stb.

A mai pelenkákat nem kell, sőt nem is szabad vasalni.

 • A régi pelenkák hosszadalmas mosását a még hosszadalmasabb vasalás követte.

A mai pelenkák egy sima 40 vagy 60 fokos gépi mosással tiszták lesznek, a tárolás és tisztítás során pedig csak környezetkímélő anyagokat szokás használni.

 • A régi pelenkák kezelése sok energiát igényelt, és sok ártalmas vegyszerrel járt.

A mai pelenkáknak mind a belső, mind a külső rétegei korszerű, bababarát anyagokból készülnek.

 • A régi pelenkák belseje ugyan tiszta pamut volt, de erre egy lélegzésre képtelen gumibugyi vagy nylonborítás került.

Extra előnyök

A mosható pelenkák között számtalan típus, fazon és anyag létezik, így mindenki kiválaszthatja az ízlésének és a baba alkatának legmegfelelőbb példányt. A változatosság a pelenkák külsején is megjelenik, vannak kifejezetten esztétikus darabok is, amikbe rögtön beleszeret az ember. A „moshatózás” következtében kínosabb esetben vásárlási hóbort fogja el a szülőket, de az sem ritka, hogy a jobb kézügyességű anyukák rákapnak a saját készítésű pelenkák varrására, így nem csak új hobbira tehetnek szert, de a pelenkabeszerzés is jóval olcsóbbá válik.

Vissza

Pelenkatípusok

Mielőtt részletezném a pelenkák típusait, lássuk, hogyan épül fel egy mosható pelenka. Kívül található a nedvességzáró réteg, ami korszerű pelenkák esetében légáteresztő és bababarát, így nem képez üvegházat a baba popsiján. Befelé haladva ezt követi a nedvszívó réteg, ami mindig valamilyen természetes, finom anyagból készül. A nedvszívó rétegen belül sokszor szokott lenni egy ún. nedvszívó mag is, amit vagy hajtogatással érhetünk el, vagy külön betétként rakható a pelenkába, vagy eleve belevarrják. A belső felületre kerülhet a vékony papírbetét, ami nagy segítség a kaki eltávolításában, és mivel könnyen lebomló anyag, egyszerűen lehúzhatjuk a WC-n.

A mosható pelenkákat felépítésük alapján három alapvető csoportra lehet osztani: all-in-one (AIO), zsebes és kétrészes pelenkák. Nézzük ezeket!

All-In-One (AIO) pelenkák

Az AIO-knál, ahogy a nevük is mutatja, minden megvan egyben, tehát egybe varrják a külső nedvességzáró és a belső nedvszívó réteget. Így gyakorlatilag ugyanolyan egyszerű velük a pelenkázás, mint az eldobható pelenkákkal.

Zsebes (pocket) pelenkák

A zsebes pelenkák átmenetet képeznek az AIO és a kétrészes pelenkák között abból a szempontból, hogy bár nincsen összevarrva a külső és a belső részük, de összeállításuk után már úgy funkcionálnak, mint az egybe-pelenkák. A zsebes pelenkák esetében a külső réteghez egy zsebet varrnak, amibe bele lehet rakni a belső, nedvszívó betétet.

Kétrészes pelenkák

A kétrészes pelenkáknál külön van a külső nedvességzáró és a belső nedvszívó réteg, így ezeket nekünk kell összeállítani, viszont rugalmasabban és változatosabban tudjuk őket használni, mint az előző típusokat.

Pelenkakülsők:

A korszerű pelenkakülsők nedvességzáró, de ugyanakkor légáteresztő anyagból készülnek. Ez az anyag lehet valamilyen műanyag (ami nem egyenlő a régi „befülledős” gumibugyival) vagy gyapjú. A műanyag külsők megfelelő használat mellett egész pályafutásuk alatt megtartják vízzáró tulajdonságukat, a gyapjú külsőket viszont időről időre újra kell lanolinozni.

A „szigetelés” mellett a külsők másik funkciója a pelenkabelsők megtartása, ezért – jó esetben – nagyon jól rögzíthetők. A rögzítés patenttal vagy tépőzárral történik, illetve vannak belebújós nadrágpelenkák is. A kellő tartás miatt fontos, hogy megfelelő méretűek legyenek, ezért a legtöbb külsőből több méretet gyártanak.

Pelenkabelsők:

A pelenkabelsők nagy nedvszívó képességű, természetes, bababarát anyagokból készülnek. Méretezésük nem olyan változatos, mint a külsőké, van olyan, amelyikből kétféle méret létezik, de olyan is, ami születésétől a szobatisztaságig kiszolgálja a babát.

Annál változatosabb viszont a felépítésük.

Használat szempontjából a legegyszerűbbek a nadrágpelenka fazonúak, melyek formázottak, és patenttal, tépőzárral, biztosítótűvel vagy snappy kapoccsal rögzíthetők.

A megkötős pelenkák kevésbé formázottak, és kötözővel rögzíthetők.

A legbonyolultabb a hajtogatós típus, ami lehet tetra típusú textilpelenka, vagy prefold (előre hajtogatott), előbbi hagyományos egyrétegű pelenka, utóbbi többrétegű, varrott pelenka. A hajtogatós pelenkák nehézségében rejlik a varázsuk is (annak, aki hajlamos ilyesmibe beleszeretni), az hogy hajtogatni kell őket. Számtalan hajtogatási mód létezik – lányoknak, fiúknak, illetve anyatejes széklethez, stb. (Lásd: Pelenkahajtogatás). Szükség szerint ezeket is lehet rögzíteni biztosítótűvel vagy snappy kapoccsal.

Itthon ismertebb márkák:

Baby Beehinds, Bambino Mio, BumGenius, Bummis, Coolababy, Disana, Imse Vimse, Kushies, Little Lamb, Lotties, MamaBless, Monapel, Mother-ease, Pop-in, Popolini, Thirsties, Tots Bots, stb.

Vissza

A mosható pelenka használata

Összeállítás

All-In-One (minden egyben) típusú pelenkák:

Használat szempontjából az AIO pelenkák hasonlítanak legjobban az eldobható pelenkákhoz. Mivel ezekben egybe van varrva a belső nedvszívó és a külső nedvességzáró réteg, ezért csak annyi a dolgunk vele, hogy felhelyezzük a babára és rögzítjük (patenttal vagy tépőzárral).

Zsebes pelenkák:

Az AIO és a kétrészes pelenkák között átmenetet képező zsebes pelenkák összerakása sem sokkal bonyolultabb. Mindössze bele kell helyeznünk a zsebbe a nedvszívó betétet (ez lehet készre varrt betét vagy hajtogatott pelenka), és innentől kezdve úgy működik, mint egy AIO pelenka.

Kétrészes pelenkák:

A kétrészes pelenkák esetén külön van a belső és a külső rész. Először a belső nedvszívó réteget adjuk fel a babára – típustól függően háromféleképpen. A legkönnyebb dolgunk talán a formázott nadrágpelenka belsőkkel van, amiket felhelyezés után gyorsan rögzíteni tudunk a patenttal vagy a tépőzárral. Ennél pár másodperccel többet kell bíbelődnünk a megkötős pelenkákkal. A legtöbb „munka” a hajtogatós (prefold és tetra típusú) pelenkákkal van. Ezeket felrakás előtt ill. közben formára kell hajtogatni (lásd: Pelenkahajtogatás), és szükség esetén rögzíteni valamilyen segédeszközzel.

Ha fent van a belső, akkor már csak fel kell adnunk rá az általában patenttal vagy tépőzárral rögzíthető külsőt – ügyelve arra, hogy ne lógjon ki semmi a belsőből.

A kétrészes pelenkák feladásának másik módja az, hogy még pelenkázás előtt belehelyezzük a belsőt a külsőbe, és egyszerre igazítjuk rá a babára.

Kiegészítők az összeállításhoz:

A pelenkák fontos kelléke a papírbetét, amivel könnyen el tudjuk távolítani a „nagydolgot”. Ezt a pelenka belső felületére terítjük, tehát ez fog közvetlenül érintkezni a baba bőrével. Pelenkacsere után pedig egyszerűen lehúzzuk a WC-n, így nem kell kakit tárolni a lakásban.

A belsők rögzítéséhez is használhatunk különböző segédeszközöket (erre főleg akkor van szükség, ha külön adjuk fel a belsőt és a külsőt). Ilyen kellék lehet a biztosítótű (bár én ettől kicsit ódzkodom), vagy az ún. snappy kapocs. Utóbbi egy rugalmas háromágú eszköz, melynek végeit a pelenka két szárnyához és elejéhez lehet rögzíteni, így az összefogja a patenttal, tépőzárral vagy kötözővel nem rendelkező pelenkákat.

Pelenkacsere

A mosható pelenkákat érdemes 2-3 óránként cserélni. (Valójában az eldobhatóakat is ilyen sűrűn kéne váltani, hiszen a bomló anyagok ugyanúgy rosszat tesznek a bőrnek, csak éppen ezek a hatékonyabb nedvszívás látszata miatt általában tovább maradnak a babákon.) Az AIO-kat egy az egyben le kell váltani, a kétrészes pelenkáknál viszont elég csak a belsőt kicserélni. Napközben a külsőt (ha nem lett kakis) elég letörölni egy nedves törlőkendővel, és csak este bedobni a szennyesbe.

Éjszaka nem szükséges pelenkát cserélni, ilyenkor viszont extra réteggel (pl. egy összehajtogatott tetrával vagy egy-két plusz betéttel) kell növelni a nedvszívó képességet. Ennyi általában még éjszakai szoptatás mellett is elég szokott lenni erre a 10-12 órára.

Kiegészítők a cseréhez:

Ha már mosható pelenkát használ az ember, előbb-utóbb rákap a mosható törlőkendőre is, így ezzel sem termelődik szemét, ráadásul költeni sem kell rá. Törlőkendő bármilyen puha nedvszívó anyag lehet (pamut, flanel, frottír, stb.), így az is megteszi, ha valami otthon található régi anyagot szétvágunk kb. 20×20 cm-es négyzetekre, és körbeszegjük. A törlőkendőket tarthatod egy vizes tálkában a pelenkázón, de az is elég, ha benedvesíted a csapnál. Mivel ezeket könnyű kezelni, mosni, ezért szerintem 10 darabnál nem kell több belőlük.

Tárolás

Mivel a pelenkákat nem szokás azonnal kimosni, ezért valahogyan meg kell oldani a higiénikus (és lehetőleg szagmentes) tárolásukat a mosásig. Persze mielőtt belekerülnének a vödörbe, ki lehet őket öblíteni (kaki esetén kell is), és igény szerint el lehet távolítani a foltokat. Magára a tárolásra kétféle módszer van: a nedves és a száraz tárolás.

A nedves tárolás lényege az, hogy a használt pelenkákat valamilyen lében áztatjuk. Ez a lé általában híg ecetes vagy teafaolajas víz szokott lenni. (A pelenkakülsőkkel és a műszálas belsőkkel viszont óvatosan kell bánni, mert bizonyos áztatószerek ronthatják a minőségüket.)

A száraz tárolás kicsit megtévesztő elnevezés, hiszen azért ilyenkor is „nedvesek” a pelenkák, csak ebben az esetben nincs áztatás. A koszos (de természetesen kakitól megszabadított) pelenka tehát üres vödörbe kerül, szagtalanítás és fertőtlenítés céljából pedig pár csepp teafaolajat szoktak rá csepegtetni.

A tárolás alatt kerülhet sor a gyapjú pelenkakülsők lanolinos kezelésére is.

A tárolás kellékei:

A tároláshoz szükség van egy fedeles vödörre, ami elég nagy ahhoz, hogy 2-3 napi pelenkaadag elférjen benne. Ha valaki nem szeretne a koszos pelenkákhoz érni, használhat mosóhálót (akkor viszont rögtön kettő is kell), így elég hálóstul átemelni a mosnivaló kupacot a vödörből gépbe. A szagtalanításhoz teafaolajat szokás használni (pár csepp/pelenka), ami ráadásul fertőtlenítő hatású is. De az áztatóvízhez adagolhatunk ecetet vagy valamilyen környezetbarát mosószert is. A foltokat még a tárolás előtt érdemes eltávolítani – lehetőleg valamilyen bőr- és környezetkímélő folttisztítóval (erre a legjobb az ökörepe-, más néven gall szappan). De az sem baj, ha megmaradnak a foltok, idővel úgyis kifakulnak, és a napon történő szárítás is tovább javít a helyzeten.

Mosás

A pelenkabelsők nedvszívó képessége a mosások számával fokozódik, ezért az első használat előtt érdemes egyszer-kétszer kimosni az új darabokat.

A pelenkákból általában 2-3 nap alatt szokott összejönni egy mosás, de melléjük lehet tenni a baba ruháit és a fehér pamut mosnivalókat is. A belsőket általában 60 fokon lehet mosni (nem szabad főzni!), és néhány külső is kibírja ezt a hőfokot, de azért mindig nézd meg a kezelési útmutatót!

A mosható pelenkák ellen az szokott lenni az egyik érv, hogy bár nem termelődik annyi szemét, de a több mosással fokozódik a környezetszennyezés, éppen ezért érdemes környezetbarát tisztítószereket használni. A hagyományos mosószer helyett enzimmentes mosószer ajánlott. Vannak kifejezetten környezetbarát mosószerek (pl. Ecover, Almawin), de használhatsz mosódiót vagy mosószódát is. A mosószer mellé érdemes valamilyen fertőtlenítőt adagolni. A pelenkák forgalmazóinál lehet kapni speciális pelenkafertőtlenítőt, ami nem irritálja a baba bőrét (no meg a környezetet sem). Az öblítőszer nem csak környezetszennyező, de nem tesz jót a pelenkák nedvszívó képességének sem. Helyette használhatsz ecetet (kb. 0,5-1 dl/mosás), ami puhítja az anyagot, élénkíti a ruha színét, ráadásul vízkő ellen is jó. (Mosás után nem marad ecetszag, emaitt ne aggódj!) Akinek hiányzik az öblítő illata, cseppenthet az ecet mellé valamilyen illóolajat, de ebből olyat válassz, ami nem irritálja a baba bőrét vagy nem allergén.

Szárítás

A pelenkamosáskor számításba kell venni, hogy a többrétegű pelenkák viszonylag lassan száradnak, akár két napra is szükség lehet, bár nyáron egy is elég. A legjobb, ha napon szárítjuk a pelusokat, így kihasználhatjuk a nap fehérítő és fertőtlenítő hatását, de ha erre nincs lehetőség, állítsuk a teregetőt a radiátor elé. A szép teregetésnek különös jelentősége van pelenkák esetén, egyrészt azért, hogy gyorsabban száradjanak, másrészt azért, mert a pelenkákat nem szabad vasalni (ami roppant jó hír!)…

Varrás

A mosható pelenka használata során sokan arra az elhatározásra jutnak, hogy maguk is szeretnének pelenkát varrni. Az interneten számos linket találsz szabásmintákkal és útmutatókkal. Íme néhány ezek közül:

DiaperFabric – Diaper Sewing Tutorials

Fern&Faerie – Diaper Sewing

Fern&Faerie – Fitteds

Jucuu szobahőmérsékleten köt

Nappies Covered

The Nappy Network

Tűpárna

Zita mama sk.: 1. Mosható pelenkák2. Rövid leírás az sk. mosható pelenkákról3. Pelenkafejlesztések

Forrás:

Vissza

Még többet a mosható pelenkáról:

Mennyi az annyi?

Pelenkahajtogatás

És egy videó azoknak, akik szeretnék picit jobban megismerni a mai mosható pelenkák világát:

Vissza

Oldalak a mosható pelenkáról:

Mindent a mosható pelenkáról…

Kapcsolódó cikkek zöld és moshatópelusozás címkével

Reklámok

3 thoughts on “Mosható pelenka

 1. A írta:
  “Kedves Zita! Mosódióval nem ajánlott pelust mosni mivel szaponint tartalmaz ami a szövetek szálai közé kerülve ronthatja a nedvszívó képességet. Üdvözlettel: A”

  A válaszom:
  Kedves A!
  Valóban létezik egy olyan elmélet, amely szerint a mosódió szaponin tartalma éppúgy eltömődést okozhat, mint a szappant, a gyakorlati tapasztalatok azonban mást mutatnak. Akik évek óta rendszeresen mossák mosódióval a pelusokat, nem nagyon észleltek olyat, hogy romlott volna a pelenkák nedvszívó képessége miatta, lásd pl. ezt a cikket: http://moshatopelenkakucko.hu/orok-tema-mosodio-vs-moshato-pelenka/
  Sajnos nem tudom, hogy mi ennek a kémiai és/vagy fizikai háttere, de az is lehet egy magyarázat, hogy a mosódiót mosáskor gél vagy főzet formájában alkalmazzuk, így viszonylag kis koncentrátumban kerül szaponin a mosóvízbe. Sokan eleve kombinálják mosószódával, ami további biztosítéka lehet a szaponinlerakódásnak, de aki aggódik, időközönként átmoshatja mosószódával a pelenkákat akkor is, ha egyébként nem használja rendszeres mosáshoz. Természetesen nem szeretnék senkit meggyőzni, mindenki azzal mos, amit jónak lát, beválik neki, stb.
  Üdvözlettel: Zita
  Ui.: Köszönet minden kommentért, de hálás lennék, ha cégnév helyett személyes vagy álnéven történne a hozzászólás, mert ez az oldal nem a reklám helye. Sajnos emiatt kénytelen voltam törölni az eredeti hozzászólást, de a javaslatot kimásoltam, és idéztem fent.

 2. Kedves Zita! Évek óta használok mosis pelust, és most hogy lányom elmúlt kettő, már csak ezt akarom használni, de az a bajom, hogy hiába tartom be az utasításokat, a pelenkáknak erős szaguk van, amit nehezen viselek el. Van erre valami extra dolog, ami teljen kifertőtleníti a pelusokat?
  Üdvözlettel: Kata

 3. Kedves Kata!
  Sajnos erre a problémára én sem találtam megoldást. A kétrészes pelusokat viszonylag könnyen lehet fertőtleníteni, mert ha ezt az anyag engedi, akkor a belsőket ki lehet mosni extra magas hőfokon is, a vékonyka külsők pedig perkarbonáttal vagy pelenkafertőtlenítővel jól szagtalaníthatók, de a többrétegű, zsebes vagy all-in-one pelenkák büdösségét nekem sem sikerült megfejtenem, és megoldanom…:(
  Z.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.