Környezetbarát otthon

Csenge érkezése szinte minden téren megváltoztatta a gondolkodásunkat, megnőtt a felelősség, tudatosabbakká váltunk. Ez a tudatosság eleinte „csak” a babaápolásra terjedt ki, megválogattuk, mit kenünk rá, mit adunk neki enni, stb., majd a mosható nadrágpelenka bevezetésével átalakult az egész háztartásunk. Sokkal nagyobb figyelmet kezdtünk arra fordítani, hogy ne csak ő élhessen megfelelő környezetben, hanem majd az ő gyerekei és azok gyerekei is.

A környezettudatos életmód alapjai könnyen megtanulható és betartható apró elemekből állnak, egy környezetbarát otthonban felcseperedő gyermek számára pedig már magától értetődőek lesznek.

Apró lépések egy környezetbarát otthon felé

Ha körbenézünk saját otthonunkban, számtalan apró lehetőséget, egyszerű megoldást találhatunk, és valósíthatunk meg környezetünk megóvása érdekében…

(Kattints a képekre!)

Nappali - Katt ide! Fürdő, WC - Katt ide!

Konyha, étkező - Katt ide! Hálószoba - Katt ide!

Kert - Katt ide!

Környezetbarát megoldások a lakószobákban

Energia

A városi életmód egyik legártalmasabb eleme az energia pazarlása, de saját otthonodban apró lépésekkel tehetsz ellene.

Ha nem tartózkodsz a szobában, kapcsold le a lámpá(ka)t.

Érdemes lecserélni a hagyományos villanykörtéket energiatakarékos izzókra.

Ha nem használod az elektronikai berendezéseket (TV, DVD-lejátszó, számítógép, stb.), teljesen kapcsold ki őket, mert készenléti (stand by) állapotban is fogyasztanak áramot.

Amikor nem töltöd a mobiltelefonodat, húzd ki a töltőt a konnektorból, mert szintén áramot fogyaszt.

Sokat segíthet a takarékoskodásban, ha olyan hosszabbítót veszel, amin van kapcsoló, így egy mozdulattal áramtalaníthatod a készülékeket.

Fűtés

A lakásban történő energiatakarékoskodás egyik módja a megfelelő mennyiségű és minőségű fűtés. Egy túlfűtött lakás nem csak a pénztárcádnak, de az egészségednek is árt.

A távfűtéses lakásoknál sokszor ez nem oldható meg, de ha teheted, állíts be egy alacsonyabb hőmérsékletet. Ez az egészségednek is jót fog tenni.

A fűtéssel való takarékoskodáshoz hozzátartozik a megfelelő szellőztetés is. Egy rövid, de hatékony kereszthuzat után könnyebben visszamelegszik a szoba, mint a hosszabb időre résre nyitva hagyott ablak mellett.

Vissza

Környezetbarát megoldások a fürdőszobában

Víz

A vezetékes víz bizonyos fokig elkényelmesítette a mai embert. Kinyitjuk a csapot, és korlátlanul jön, ezért hajlamosak vagyunk pazarlóan bánni vele.

Takarékoskodj a vízzel, ügyelj a csöpögő csapokra, és ne folyasd feleslegesen a vizet!

A zuhanyzással kevesebb vizet fogyaszthatsz, mint a fürdéssel.

Ha teheted, szerelj fel a csapra valamilyen víztakarékosságot elősegítő fejet. Pl. ha a gyerekek sokat nyitogatják a csapot, érdemes olyat választani, ami nagyobb nyitásnál is kevesebb vizet enged átfolyni, ha pedig kevesebb vízhasználat mellett több víz érzetét szeretnéd kelteni (pl. zuhanyzáskor), válassz légkeveréses betétet vagy fejet.

Ha teheted, szerelj fel takarékos vízöblítésű WC-tartályt!

A legtöbb mai mosógépen már van öko-gomb, amivel kevesebb vizet használ el a gép.

Energia

A mosógép nagyban megkönnyítette a háziasszonyok életét, főleg ott nagy segítség, ahol baba van. Viszont ahogy a legtöbb nagygép, ez is rengeteg vizet és áramot tud fogyasztani, ezért használd megfelelően!

Már a mosógép megválasztásával is tehetsz környezetedért, ha energiatakarékos berendezést vásárolsz.

Mosáskor használd ki a géped adta lehetőségeket, ne indíts el két darabért egy mosást!

A legtöbb mai mosógépen már van öko-gomb, amivel kevesebb áramot használ a gép.

Vegyszerek

A mai háztartásokban található mosó- és tisztítószerekkel egyre könnyebb és gyorsabb a munka, mivel egyre hatékonyabbak, azaz egyre erősebb hatóanyagokat (felületaktív anyagokat, maró anyagokat, oldószereket, stb.) tartalmaznak. Ezekkel nem csak a lakásunkba, gyermekeink közvetlen közelébe kerül egyre több méreg, de tágabb környezetünket is elárasztjuk vele. Ma már szinte minden mosó- és tisztítószernek van környezetbarát változata (pl. Ecover, Almawin, Frosch, stb.), bár ezek önmagukban véve meglehetősen drágák. Ha ezeket nem engedheted meg magadnak, visszanyúlhatsz a jól bevált, hagyományos anyagokhoz, melyekkel pénztárcádat és a környezetet is kímélheted.

Hagyományos tisztítószerek:

 • Mosószóda: általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer edények, tárgyak áztatásához, mosáshoz, felmosáshoz, szennyezett felületek tisztításához.
 • Citromlé: gyenge, természetes sav fehérítéshez, vízkőoldáshoz, fémek tisztításához.
 • Szódabikarbóna: fertőtlenítő, a mosószódához hasonló, de gyengébb szer.
 • Ecetsav: hígított sav vízkőoldáshoz, fertőtlenítéshez.
 • Nyers tej, tojásfehérje: bőrápoláshoz.
 • Citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax: folttisztításhoz.

“Moshatózás”

Sok környezettudatos édesanya használ eldobható pelenka helyett moshatót. Megfelelő mosási szokások mellett (lásd: Mosható pelenka – A mosható pelenka használata – Mosás) ez jóval környezetkímélőbb megoldás, mint a papírpelenkákból történő szeméthegyek felhalmozása. Aki áttér a mosható pelenkára, viszonylag hamar megtalálja a „moshatózási” lehetőségeket más területeken is (pl. mosható törlőkendő, mosható betét, stb.). Ez nem csak környezetbarát, de baba- és bőrbarát megoldás is.

Vissza

Környezetbarát megoldások a konyhában

Víz

A vezetékes víz bizonyos fokig elkényelmesítette a mai embert. Kinyitjuk a csapot, és korlátlanul jön, ezért hajlamosak vagyunk pazarlóan bánni vele.

Takarékoskodj a vízzel, ügyelj a csöpögő csapokra, és ne folyasd feleslegesen a vizet! Mosogatáskor csak az öblögetéshez használj folyóvizet.

Ha teheted, szerelj fel víztakarékos fejet vagy betétet a csapra.

Mosogatógéppel csak akkor tudsz vizet spórolni, ha valóban ki tudja használni a család.

Energia

A háztartási kis- és nagygépek nagyban megkönnyítették a háziasszonyok életét. Időt és energiát spórolhatunk velük, viszont rengeteg felesleges áramot fogyasztunk.

Ha teheted, használd a kezed a gépek helyett!

Már a háztartási gépek megválasztásával is tehetsz környezetedért, ha energiatakarékos berendezést vásárolsz.

Mosogatógéppel csak akkor tudsz energiát spórolni, ha valóban ki tudja használni a család.

Vegyszerek

A mai háztartásokban található mosó- és tisztítószerekkel egyre könnyebb és gyorsabb a munka, mivel egyre hatékonyabbak, azaz egyre erősebb hatóanyagokat (felületaktív anyagokat, maró anyagokat, oldószereket, stb.) tartalmaznak. Ezekkel nem csak a lakásunkba, gyermekeink közvetlen közelébe kerül egyre több méreg, de tágabb környezetünket is elárasztjuk vele. Ma már szinte minden mosó- és tisztítószernek van környezetbarát változata (pl. Ecover, Almawin, Frosch, stb.), bár ezek meglehetősen drágák. Ha ezeket nem engedheted meg magadnak, visszanyúlhatsz a jól bevált, hagyományos anyagokhoz, melyekkel pénztárcádat és a környezetet is kímélheted.

Hagyományos tisztítószerek:

 • Mosószóda: általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer edények, tárgyak áztatásához, mosáshoz, felmosáshoz, szennyezett felületek tisztításához.
 • Citromlé: gyenge, természetes sav fehérítéshez, vízkőoldáshoz, fémek tisztításához.
 • Szódabikarbóna: fertőtlenítő, a mosószódához hasonló, de gyengébb szer.
 • Ecetsav: hígított sav vízkőoldáshoz, fertőtlenítéshez.
 • Nyers tej, tojásfehérje: bőrápoláshoz.
 • Citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax: folttisztításhoz.

Szelektív hulladékgyűjtés

A legtöbb háztartásban a konyhában történik a szemétgyűjtés. Ha van a közelben szelektív hulladékgyűjtő sziget, akkor érdemes otthon is megvalósítani a szelektálást, hiszen az otthonunkban összegyűlő szemét nagy rész újrahasznosítható.

Hogyan lehet a hulladékot szelektálni? (Kattints a képekre!)

Vissza

Környezetbarát megoldások a kertben

Ha kertes házban élsz, a kertben is találhatsz környezetbarát megoldásokat.

Egy kertet öntözni kell. Ehhez érdemes nem az ivóvizet elhasználni, hanem esővizet gyűjteni, vagy háztartásban összegyűlő ún. szürkevizet hasznosítani.

A házban és a ház körül számos hulladék (pl. növények, zöldség- és gyümölcsmaradékok, kávézacc, teafű, tojáshéj, stb.) komposztálható, így nem csak kevesebb szemetet termelsz, de jó minőségű termőföldként visszaforgathatod azt a természetbe.

Ne használj a környezetre, valamint a gyerekekre és az állatokra ártalmas vegyszereket a kertben sem! Inkább próbáld alkalmazni a biodinamikus kertészetek trükkjeit és a természet gyengéd segítségét. (Tudtad, hogy megfelelő növénytársítással fokozhatod a veteményesed termőképességét? És hogy bizonyos növények beültetésével távol tarthatod a kártevőket? Próbáld ki!)

Alakíts ki madárbarát kertet! Ha madáretetőket helyezel el a kertedben, nem csak az énekesmadarak járnak jól, de a növényeid is, hiszen így természetes módon védekezhetsz a kártevők ellen.

Vissza

Forrás: Zöld Praktikák

Még többet a környezettudatos otthonról:

Környezetbarát tisztítószerek (többnyire) házilag

Mennyibe kerül “zölden” mosni?

Szelektív hulladékgyűjtés

Tudatos/zöld oldalak:

AntalVali.com

Háztartás – Mérgek nélkül

HuMuSz

Mosódió praktikák

Tudatos Vásárló

Kapcsolódó cikkek zöld címkével

Reklámok