Babakelengyék

Babakelengye – józanul

Babakelengye “alter” módra

Babaruhaméretek

Nyomtatható listák

Még többet a babakelengyékről

Babakelengye – józanul

Ha különböző kismamáknak szóló kiadványokban vagy bababoltok szórólapjain elolvasod a kelengyelistákat, valószínűleg találsz majd egy csomó olyan kelléket és felszerelést, ami teljesen felesleges, viszont remek üzlet az adott terméket gyártó cégnek. Az alábbi listát egy ilyen babakelengye lecsupaszításával állítottam össze. Remélem, így hozzá tudok járulni, hogy a babavárásnak ez a része ne a különböző termékek értelmetlen és görcsös felhalmozásából álljon, hanem örömteli, józan felkészülés legyen…

Jelmagyarázat:

Érdemes megvenni.
Ne költs rá!

Ruházat

Darab Megnevezés Megjegyzés

3-4

pamut kising/rékli Nem feltétlenül szükséges, de praktikus ruhadarab télen és nyáron is.

5-6

kombidressz/body Ezekből érdemes az 56-os méreten felül beszerezni a 62-es sorozatot is, mert nagyon gyorsan kinövik.

3-4

rugdalózó

2

napozó nyárra Felesleges, megteszi a rövidujjú body is.

1-2

kardigán/kocsikabát Ezek mennyiség és vastagság szempontjából évszaktól függően változhatnak. Ügyelj arra, hogy a téli ruhák ne legyenek túl szűkek vagy merevek!

2-3

babanadrág/harisnya/zokni

1-2

sapka

1-2

overál/bundazsák

1-2

hálózsák Legyen puha és jól szellőző!

1

levegőztetőzsák Felesleges darab.

1-2

kocsicipő Amíg nem tud járni a baba, vékony vagy meleg zokniféléken kívül semmi más nem kell a lábára.

2

előke Ez először a fogzás megindulásával jöhet jól, de helyettesíthető textilpelenkával is.
Általános szabály minden babaruha kapcsán, hogy legyen természetes anyagból (pamut, gyapjú, stb.), legyen biztonságos, kényelmes és könnyen tisztítható!Még többet a babakelengyéről: Babaruhaméretek

Babasarok, babaszoba

Darab Megnevezés Megjegyzés

1

kiságy Érdemes ifjúsági ággyá alakíthatót venni.

1

kókuszmatrac Drágább, mint a szivacs, de egészségesebb, és kivédhető vele a gusztustalan PVC lepedő.

2

lepedő Érdemes gumis lepedőt venni, hogy ne gyűrődjön, és ne csúszkáljon el a matracon.

2

PVC-lepedő Nem túl egészséges, és kókuszmatrac mellett nincs rá szükség.

1-2

2-4 részes ágyneműgarnitúra A boltokban kapható garnitúrák általában túlméretezettek és merevek, ezért használhatatlanok.

2

babapléd Vegyél különböző vastagságúakat! Ezek praktikusabbak, mint a garnitúrákban kapható takarók, és beteheted őket a babakocsiba is.

1

pelenkázó szekrény Felesleges a pelenkázáshoz egy külön bútort beszerezni. (Idővel úgyis ott fogod pelenkázni a babát, ahol éppen eszedbe jut.)

1

pelenkázólap vagy -alátét Legyen könnyen tisztítható és praktikus.

1

pelenkatároló Semmi nem indokolja, hogy a koszos pelenkákat a többi hulladéktól elkülönítve tartsd.

1

szennyestartó Csak ritkán fordul elő, hogy el kéne különíteni a baba ruháit, de ehhez semmiképp nincs szükség egy külön tárolóra.

1

digitális csecsemőmérleg Csak indokolt esetben van szükség az otthoni mérlegelésre. Arra a pár alkalomra pedig, amíg használod, érdemes inkább kölcsönkérni vagy bérelni.

1

párásító készülék A száraz panellakásokban szükség lehet rá, de elég akkor beszerezni, ha a család felnőtt tagjai is száraznak érzik a levegőt.

1

légzésfigyelő A legritkább esetben van rá szükség, pl. kis súlyú csecsemőknél. (Ha tartasz a hirtelen csecsemőhaláltól, a legjobb megelőzés, ha magad mellé veszed a babádat. A hagyományosan együttalvó ázsiai országokban nem is létezik kifejezés a bölcsőhalálra.)

1

bébiőrző Ne teremts olyan élethelyzetet, amikor a babád olyan távolságra kerül tőled, hogy egy elektromos berendezés közvetítésére van szükség!

1

éjjeli fény Praktikus segítség az éjszakai ügyelethez.

x

vakdugó konnektorba Kisgyermekes családokban szinte kötelező, de nem helyettesíti a veszélyhelyzet elmagyarázását – ami persze csak később lesz aktuális.

1

járóka Ha teheted, kerüld a használatát. A baba mozgásfejlődése szempontjából az a legelőnyösebb, ha vízszintes irányban semmi nem akadályozza a mozgását.

1

babycomp Tilos! Balesetveszélyes, és kóros tartást és mozgásformát tanul benne a baba. Sok nyugati országban már beszüntették, érthetetlen, hogy nálunk még mindig divat.

1

pihenőszék Ezekre a ketyerékre általánosan igaz, hogy könnyedén helyettesíthetők az otthon megtalálható tárgyakkal. A baba ingerszükségletének kielégítése természetes körülmények között a legideálisabb, minden mesterséges / mesterkélt ingerforrás csak pótléka a valós tapasztalatoknak.

1

elektromos/állványos hinta

1

zenélő forgó kiságyra

1

állványos bébitornáztató

1

játszószőnyeg

x

csörgők, rágókák

Szoptatás, etetés

Darab Megnevezés Megjegyzés

1

kézi mellszívó Amíg be nem áll a szükséges tejmennyiség, érdemes szoptatás után lefejni a felesleges, feszülést okozó tejet, hogy megelőzd a mellgyulladást. A kézzel történő fejés könnyen megtanulható, de van, aki mellszívóval jobban boldogul.

2-3

tejgyűjtőpohár Sokszor a mellszívó mellé adják. Később is hasznos lehet kis adag ételek tárolására, szállítására.

1-2

cumisüveg A cumisüveg a tápszeres táplálás eszköze. Ha szoptatás mellett kényszerülsz pótlás adására, akkor azt érdemes valamilyen szoptatást támogató etetőeszközzel megoldani, hogy elkerüld a szoptatást tovább nehezítő cumizavart. Ha úgy tervezed, hogy szoptatni fogsz, nem érdemes előre megvenni, mert jó esetben nem lesz rá szükséged.

1

bébiétel- és cumisüveg- melegítő Felesleges kiadás. A baba ételei ugyanúgy megmelegíthetők a hagyományos módszerekkel, eszközökkel.

1

hőtároló doboz cumisüveghez Ha szoptatsz felesleges. Tápszerhez szükség lehet rá.

1

mikrohullámú gőzsterilizáló Meg lehet vele úszni a kifőzéssel járó vesződséget, de mellőzhető. (A tejjel érintkező kellékeket rendszeresen fertőtleníteni kell!)

1

(flakon/csomag) sterilizáló folyadék vagy tabletta Felesleges. Kevés olyan dolog van a baba körül, amit ne lehetne forralással sterilizálni.

1

üvegmosó kefe Praktikus eszköz, ha rendszeresen kell cumisüveget mosnod.

1

(pár) mellbimbóvédő A bimbóvédő vagy bimbókiemelő csak olyan esetekben ajánlott, amikor valamilyen technikai probléma miatt nem megy a szoptatás (példák itt). A kisebesedés megelőzhető a helyes mellre tétellel, de ha mégis megtörténik, akkor is csak nagy körültekintéssel szabad alkalmazni. Megelőzés gyanánt felesleges megvenni, bimbóvédőben sosem fog hozzászokni a melled a szoptatáshoz…

1

mellbimbóápoló krém A szoptatás kezdetén felázhat, érzékennyé válhat a mellbimbó, de egy megfelelő krémmel megelőzheted, ill. kezelheted a kisebesedést. Olyan krémet válassz, amit nem kell lemosni szoptatás előtt.

1

(pár/csomag) melltartóbetét Ebből van kimosható és eldobható is, de helyettesítheted ún. tejgyűjtő kagylókkal (más néven: tejcsorgatókkal) is. Ez utóbbi elég idétlen viselet (ezért csak otthon ajánlott), de hosszú távon olcsóbb, ráadásul a benne összegyűlő tejet szintén el tudod rakni, ha szeretnéd.

1

melltisztító kendő Felesleges.

1

szoptatóspárna A szoptatós párna vonzó kényelmi eszköz a szoptatáshoz, de már a várandósság ideje alatt is jól jön. Költeni azért kár erre, könnyű házilag elkészíteni, de simán helyettesíthető több-kevesebb párnával.

1-2

nyugtatócumi A cumi szinte a csecsemőkor szimbólumává vált, el sem tudunk képzelni egy kelengyelistát nélküle. Kényelmes megoldás lehet a megnyugtatásra vágyó baba szájába adni, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez csak egy pótlék, és a legtöbb esetben több a kára, mint a haszna.

1

mércés edény tápszerhez Szükség esetén mindegyik jól jöhet, de általában megoldható a család meglévő konyhai felszereléséből, nem muszáj külön megvásárolni.

1

ivópohár

1

kiskanál

1

almareszelő

1

babaedénykészlet Jól jöhet, ha van külön edénye a babának, de nem nélkülözhetetlen.

1

etetőszék Ha már tud ülni a baba, erre is szükség lesz.

Higiénia

Darab Megnevezés Megjegyzés

1

babakád vagy fürdetővödör Ne legyen túl nagy, mert egyrészt a kisebb kádat vagy fürdetővödröt biztonságosabbnak fogod érezni te is meg a baba is, másrészt vízzel feltöltve könnyebben meg tudod majd emelni.

1

fürdetőszekrény vagy kádállvány Tipikus felesleges dolog. A babakád jobb híján a nagy kádba is betehető, de a legegyszerűbb és legkényelmesebb, ha felteszed pl. a mosógép tetejére.

1

fürdetőülőke Ez a termék a kezdő szülők bizonytalanságát használja ki, de hamar feleslegessé válik, ráadásul, amíg használod, a bizonytalanság sem fog enyhülni…

1

mosdókesztyű Használd ki ezt a lehetőséget is, hogy végigsimíthatod a babád bőrét!

2-3

fürdőlepedő Frottír törölköző, esetleg kapucnival.

15-20

textil pelenka Ne hidd, hogy sok! Szükség lesz rá pelenkázáskor, fürdetéskor, büfiztetéskor és bárhol, ahova leteszed a babát.

1

(szoba- és) vízhőmérő Az újszülöttet 37 fokos vízben ajánlott fürdetni. Gyakorlott anyák könyökpróbával is meg tudják állapítani a víz hőfokát, de kezdőknek nem árt beszerezni egy vízhőmérőt.

1

fürdetőkrém Rengeteg babakozmetikum létezik, de ezek közül sokszor pont a legreklámozottabb márkák hajlamosak allergiát, kiütést, kiszáradást és hasonló bőrproblémákat okozni. A legolcsóbb megoldás az, ha megveszed a receptre kapható gyógyszertári babaápoló szereket, de ezek általában rengeteg kőolajszármazékot tartalmaznak. A legjobban tehát akkor jártok, ha megkeresed azokat a termékeket, amik a legtöbb természetes anyagot és a legkevesebb adalékot tartalmazzák.
babaolaj
köldökhintőpor
70%-os alkohol
popsikrém

1

babafürdető Csak később lesz rájuk szükség. Figyeld, hogy nem okoz-e allergiát a kiválasztott termék! Ha hipoallergén natúrkozmetikumokat használ a család, nincs szükség külön tisztálkodó szerekre a baba számára.
babasampon
babatestápoló

1

fényvédőkrém Nyáron szükség van magas faktorszámú, babáknak való fényvédőre.

x

gézlap, vatta, fültisztító Elsősorban a köldökkezelés és a fürdetés előtti olajozás kellékei.

1

(csomag/adag) eldobható vagy mosható pelenka Pelenkából mindenkinek más válik be, de a sok ajándék termékminta elhasználásával bőven lesz lehetőséged kikísérletezni, hogy a te babádnak melyik a legjobb. Ami biztos az az, hogy kezdésnek „Newborn” típusú, 2-5 kg-os babáknak való pelust válassz!

1

(csomag) popsitörlő Ezt szintén lesz alkalmad kipróbálni. Arra érdemes vigyázni, hogy sok törlőkendő allergizálhatja a baba bőrét, ezért inkább valamilyen „sensitive” vagy natúr típussal kezdj!

1

babakörömolló Higiéniai és biztonsági okokból a babának legyen külön, csecsemőknek kialakított körömvágó ollója!

1

babahajkefe Hogy anya is szórakozhasson… (Valamint a koszmó kikefélésére.)

1

orrszívó A gumis orrszippantó csak kisebb kihívásokkal tud megküzdeni, ezért érdemes inkább egy orrszívó porszívót beszerezni. Ez legyen biztonságos, ütésálló, könnyen tisztítható és jó méretű (pl. Arianna).

1

lázmérő Érdemes flexibilis végű, digitális lázmérőt venni.

1

baba-/szenzitív mosópor és öblítő Egy próbát megér, hogy problémát okoznak-e a korábban használt mosószerek, és csak akkor venni, ha igen.

Közlekedés

Darab Megnevezés Megjegyzés

1

valamilyen hordozóeszköz: hordozókendő, mei tai, csatos hordozó, stb. A babahordozás praktikus eszköz a mindennapok megkönnyítésére, és kiemelkedően fontos a baba testi-lelki egészsége, fejlődése szempontjából. Válassz olyan hordozóeszközt, ami a baba életkori szükségleteinek megfelel, és te is szívesen használod! (Nézz szét a Hordozásról című oldalon!)

1

babakocsi Legyen könnyű, tartós, jól irányítható, és lehetőleg többfunkciós, hogy sokáig és sokféle helyzetben tudjátok használni.

1

pelenkázótáska Bármilyen nagyobb táska megteszi.

1

mózeskosár Felesleges.

1

pólya Felesleges.

1

biztonsági autósülés A baba biztonsága érdekében kötelező biztonsági autósülést tenni az autóba! Ha nincs kocsitok, elég kölcsön kérni egyet a kórházból való hazautazáshoz. Ha van autótok, érdemes akár komolyabb összeget is áldozni a lehető legbiztonságosabb típusra.

1

utazóágy Felesleges. Idegen helyen inkább vedd magadhoz a babát!

Babakelengye “alter” módra

A Babakelengye – józanul című listában megtalálsz mindent, ami általában jól jöhet a babaápolás során. Ezt írtam át olyan családok számára, akik picit másképpen képzelik el a babás életet. Akkor is érdemes itt körülnézned, ha nem vagy az a kifejezett „altermami”, hátha találsz néhány jó tippet.

Jelmagyarázat:

Érdemes megvenni.
Nem szükséges.

Ruházat

Darab Megnevezés Megjegyzés

3-4

pamut kising/rékli Nem feltétlenül szükséges, de praktikus ruhadarab télen és nyáron is – főleg pelenka nélküli babagondozáshoz.

5-6

kombidressz/body Ezekből érdemes az 56-os méreten felül beszerezni a 62-es sorozatot is, mert nagyon gyorsan kinövik.

3-4

rugdalózó

1-2

kardigán/kocsikabát Ezek mennyiség és vastagság szempontjából évszaktól függően változhatnak. Ügyelj arra, hogy a téli ruhák ne legyenek túl szűkek vagy merevek!

2-3

babanadrág/harisnya/zokni/ babylegs

1-2

sapka

1-2

overál/bundazsák

1-2

hálózsák Legyen puha és jól szellőző!

2

előke Ez először a fogzás megindulásával jöhet jól, de helyettesíthető textilpelenkával is.
Általános szabály minden babaruha kapcsán, hogy legyen természetes anyagból (pamut, gyapjú, stb.), legyen biztonságos, kényelmes és könnyen tisztítható! Még többet a babakelengyéről: Babaruhaméretek

Babasarok, babaszoba

Darab Megnevezés Megjegyzés

1

kiságy + kókuszmatrac Csak akkor van rá szükség, ha külön ágyas, pl. az ún. oldalkocsis megoldást választjátok. Együtt- (azaz egy ágyban) alvás esetén ezt megspórolhatjátok, így több pénz marad egy jó nagy matracra.;)

2

lepedő Érdemes gumis lepedőt venni, hogy ne gyűrődjön, és ne csúszkáljon el a matracon. (Természetesen csak akkor kell külön lepedő, ha van külön kiságy is.)

2

babapléd Vegyél különböző vastagságúakat! Ezek praktikusabbak, mint a garnitúrákban kapható takarók, és beteheted őket a babakocsiba is.

1

pelenkázólap Egy kisméretű, vízhatlan lepedő is megteszi. A lényeg, hogy könnyen tisztítható legyen.

1

párásító készülék A száraz panellakásokban szükség lehet rá, de helyettesíthető egy fűtőtestre helyezett vizes edénnyel.

1

éjjeli fény Sokkal kellemesebb a beszűrődő holdfény. Húzd ki a függönyt!

x

vakdugó konnektorba Kisgyermekes családokban szinte kötelező, de nem helyettesíti a veszélyhelyzet elmagyarázásával – ami persze csak később lesz aktuális.

Szoptatás, etetés

Darab Megnevezés Megjegyzés

1

kézi mellszívó A felesleges tejet kézzel is ki lehet fejni, ha tudod a helyes technikát, és van rá időd. Ha tejleadásra gyűjtesz, akkor érdemesebb mellszívót használni.

2-3

tejgyűjtőpohár Hasznos edény a lefejt tej, később pedig kis adag ételek tárolására, szállítására.

1

cumisüveg Csak tápszerhez van rá szükség, szoptatás mellett általában felesleges. Minden, amit az anyatej mellett kap a baba (pl. gyógyszer), beadható kispohárból vagy kiskanállal.
cumisüveg hőtároló doboz
üvegmosó kefe

1

mellbimbóápoló krém Rendszeres kezeléssel megelőzheted a kisebesedést.

1

(pár/csomag) melltartóbetét A környezetkímélő megoldás a mosható betét, de van eldobható is. (Otthon a textilpelenka is megteszi.)

1

szoptatóspárna Ha támasz kell, bármi más is megteszi.

1-2

nyugtatócumi Ritkán van tényleg szükség rá, jobb kihagyni.

1

mércés edény tápszerhez Tápszerhez szükséges, szoptatás mellet nem.

1

ivópohár Érdemes a szopizáson kívül cumisüveg helyett pohárból kínálni a folyadékokat (pl. gyógyszert). Már az újszülöttek is tudnak pohárból inni.

1

kiskanál Elég elővenni egy teáskanalat a családi étkészletből.

1

almareszelő Ha az igény szerinti hozzátáplálás híve vagy, nincs szükséged pürésítésre. Egyébként pedig bármit el tudsz készíteni az otthon már meglévő konyhai eszközökkel.

1

etetőszék Ha már tud ülni a baba, erre is szükség lesz.

Higiénia

Darab Megnevezés Megjegyzés

1

babakád vagy fürdetővödör Ne legyen túl nagy, mert egyrészt a kisebb kádat vagy fürdetővödröt biztonságosabbnak fogod érezni te is meg a baba is, másrészt vízzel feltöltve könnyebben meg tudod majd emelni.

2-3

fürdőlepedő Frottír törölköző, esetleg kapucnival.

15-20

textil pelenka Ne hidd, hogy sok! Szükség lesz rá fürdetéskor, pelenkázáskor, büfiztetéskor és bárhol, ahova leteszed a babát.

1

(szoba- és) vízhőmérő Az újszülöttet kb. 37 fokos vízben kell fürdetni, ez kézzel ill. könyökkel is megállapítható.

1

babafürdető A márkás babakozmetikumok drágák, és általában rengeteg adalékanyagot (pl. kőolajszármazékot) tartalmaznak, a gyógyszertári babaápoló szerek olcsók, de nagyrészt kőolajszármazék az alapjuk. A legjobban tehát akkor jártok, ha megkeresed azokat a termékeket, amik a legtöbb természetes anyagot és a legkevesebb adalékot tartalmazzák.
babaolaj
popsikrém
babasampon (később)

1

köldökcsonk-kezelő szer A legelterjedtebb a köldökhintőpor-alkohol kombináció, de ennél vannak korszerűbb megoldások is, többek között fertőtlenítő spray-k (pl. Octenisept) vagy gyógynövényes hintőporok (pl. Wecesin) használata.

1

fényvédőkrém Nyáron szükség van magas faktorszámú, babáknak való fényvédőre.

x

gézlap, vatta, fültisztító Elsősorban a köldökkezelés és a fürdetés előtti olajozás kellékei.

3+18

mosható pelenka külső + belső A mosható pelenka egyszeri beruházás, de nagyobb költséggel jár, mint az első csomag eldobható pelenka. Mielőtt beszerzed a teljes készletet, próbáld ki, hogy melyik válik be! (Hosszú távon viszont olcsóbb, ráadásul környezet- és bababarát megoldás!)

vagy 18

AIO mosható pelenka

10

mosható törlőkendő Bármilyen puha, jó nedvszívó képességű textil megteszi.

1

babakörömolló Ha biztonságosan tudod használni, elég a saját, alkohollal áttörölt körömvágó eszközöd is.

1

babahajkefe Hogy anya is szórakozhasson… (Valamint a koszmó kikefélésére.)

1

orrszívó A gumis orrszippantó csak kisebb kihívásokkal tud megküzdeni, ezért érdemes inkább egy orrszívó porszívót beszerezni. Ez legyen biztonságos, ütésálló, könnyen tisztítható és jó méretű (pl. Arianna).

1

lázmérő Érdemes flexibilis végű, digitális lázmérőt venni.

1

babamosópor és -öblítő Ha környezetkímélő mosószereket használsz, nem lesz szükséged külön mosószerre, mert ami környezetbarát, az többnyire bababarát is.

Közlekedés

Darab Megnevezés Megjegyzés

1

valamilyen hordozóeszköz: hordozókendő, mei tai, csatos hordozó, stb. A babahordozás praktikus eszköz a mindennapok megkönnyítésére, és kiemelkedően fontos a baba testi-lelki egészsége, fejlődése szempontjából. Válassz olyan hordozóeszközt, ami a baba életkori szükségleteinek megfelel, és te is szívesen használod. (Nézz szét a Hordozásról című oldalon!)

1

babakocsi Ha hordozod a babádat, nagy valószínűséggel nem lesz rá szükséged.

1

biztonsági autósülés A baba biztonsága érdekében kötelező biztonsági autósülést tenni az autóba! Ha nincs kocsitok, elég kölcsön kérni egyet a kórházból való hazautazáshoz. Ha van autótok, érdemes akár komolyabb összeget is áldozni a lehető legbiztonságosabb típusra.

Babaruhaméretek

A babaruhák megvásárlásakor elég sok méretezési móddal találkozhatsz, ráadásul még az is megnehezítheti a dolgodat, hogy egy számozási típuson belül a különböző márkák különböző nagyságú ruhákat gyártanak. A babakelengye összeállítását érdemes az 56-os mérettel kezdened, de ha a család legtöbb tagja alacsony, nem árt beszerezni két-három 50-es darabot is. A későbbiek a baba növekedésének üteme és egyéni adottságok függvényében változóak, de egy hozzávetőleges segítséget nyújthat az alábbi táblázat:

Body, rugdalózó, egyéb felsőruházat:

Életkor

Hosszúság/ magasság szerint (cm)

Kor szerint (hónap, év)

Koraszülött, kissúlyú újszülött

50

Small baby

Újszülött

56

Newborn (N)

0-3 hónapos

62

0-3 H/M

3-6 hónapos

68

3-6 H/M

6-9 hónapos

74

6-9 H/M

9-12 hónapos

80

9-12 H/M

12-18 hónapos

86

12-18 H/M

18-24 hónapos

92

18-24 H/M

2 éves

98

2

Sapka, sál, kesztyű:

Életkor

Fejkörfogat szerint

Kor szerint (év, hónap)

Koraszülött, kissúlyú újszülött

Kb. 35 cm-től (változó)

00 vagy 0-6

Újszülött
0-3 hónapos
3-6 hónapos
6-9 hónapos

0 vagy 6-12

9-12 hónapos
12-18 hónapos

1

18-24 hónapos
2 éves

2

Zokni, harisnya, cipő, stb.:

Életkor

Lábméret szerint

Hosszúság/ magasság szerint (cm)

Kor szerint

(év, hónap)

Koraszülött, kissúlyú újszülött

16-18-tól (változó)

50

00 vagy 0-6

Újszülött

56

0-3 hónapos

62

3-6 hónapos

68

6-9 hónapos

74

0 vagy 6-12

9-12 hónapos

80

12-18 hónapos

86

1

18-24 hónapos

92

2 éves

98

2

Nyomtatható listák:

Babakelengye – józanul (doc)
Babakelengye – józanul (pdf)

Babakelengye “alter” módra (doc)
Babakelengye “alter” módra (pdf)

Még többet a babakelengyékről:

Elektronika a csecsemő körül

Reklámok