Gondoskodás a babáról

A baba táplálása

Egészség, betegség

Tisztaság a baba körül

Biztonság


A BABA TÁPLÁLÁSA

Szoptatás

Fejés

Az anyatej tárolása

Tápszer

Hozzátáplálás

Még többet a baba táplálásáról

Szoptatás

A legtöbb kórházban már van lehetőség arra, hogy rögtön a szülés után mellre tedd a babát, illetve hogy a kórházban töltött napokat szinte végig együtt töltsétek (ez az ún. 24 órás rooming-in). Használd ki ezeket a lehetőségeket, mert bár az első napokban “csak” előtejet tudsz adni a babának, ezzel is fontos immunizáló anyagokhoz jut, ráadásul a gyakori szoptatás elősegíti a tejbelövellést, és fokozza a tejtermelést. Ha valamilyen okból nem tudsz együtt lenni a gyermekeddel, akkor pótold a szoptatást rendszeres fejéssel, és kérd meg az újszülöttet ellátó szakszemélyzetet, hogy a lefejt tejedet adják a babának! Ha tudsz szoptatni, ügyelj arra, hogy a baba még az első napokban sem kapjon cukros vizet, teát vagy tápszert, mert az újszülöttek apró gyomra néhány korttyal is eltelik, ami után már nem fog szopni, és így nem tudja megkapni a számára legideálisabb táplálékot!

Nagyjából a 2-4. napon megtörténik a tejbelövellés, azaz megindul a tejtermelés (császármetszés esetén előfordulhat, hogy később). Ez általában elég látványosan megy végbe, a melleid megduzzadnak, egészen megkeményedhetnek, sőt akár hőemelkedésed is lehet. Kérj segítséget a csecsemősöktől vagy a kórházban esetleg jelen lévő szoptatási tanácsadótól, hogy mutassák meg, hogyan kell fellazítani a mellet, mert ebben a formában a még gyenge újszülött nem biztos, hogy tud belőle szopni.

A biztonságot nyújtó anyaméhből kikerülve – a tejtermelődés megindulásáig – a baba nem jut annyi táplálékhoz, mint amennyit a születése után a szervezeted biztosított számára. Nagyjából ennek az időszaknak tudható be az újszülöttek súlyvesztése, de ne aggódj, ez 10%-ig teljesen természetes!

A szoptatással kapcsolatban még három kérdés szokott felmerülni: 1. a helyes mellretétel és tartás, 2. a szoptatás rendje, és 3. a megfelelő mennyiség.

1. Az első mellretételhez valószínűleg kapsz segítséget a szülésznőtől vagy a csecsemősöktől, akik megmutatják, hogyan kell megfelelően szoptatni. Fontos, hogy a baba ne csak a mellbimbódat kapja be, hanem a bimbóudvart is. Így tudja megfelelő kimasszírozni és kiszívni a tejet, és így kevésbé sérül a mellbimbó is. Segíthetsz neki a megfelelő testtartással is. A törzsetek legyen szemben egymással, hogy ne kelljen elfordítania a fejét, ami nehezíti a nyelést. Hogy könnyebben megtalálja a mellbimbót, simítsd meg vele az arcát, ettől kitátja a száját, és abba az irányba fog fordulni. Néhány baba beszívja az alsó ajkát, erre figyelj oda, és ha kell, az ujjaddal igazítsd helyre! A teljes siker érdekében kísérletezd ki, hogy melyik szoptatási póz a legkényelmesebb számodra! A legismertebb a hagyományos bölcsőtartás, amikor a babát magad előtt bölcsőszerűen átöleled a karjaiddal. A másik a hónaljtartás, amikor a bölcsőtartásból hátrébb emeled a babát a másik melledhez, tehát gyakorlatilag a hónod alá veszed a csecsemőt. A harmadik a fekve szoptatás, amit leginkább császármetszéseseknek vagy éjszakai szoptatáshoz szoktak ajánlani. Az sem rossz megoldás, ha váltogatod a pózokat, így legalább nem mindig ugyanott ingerli a mellbimbódat a baba, sőt ez segíthet a nappal-éjszaka rendszer kialakításában is (ha pl. éjjel fekszetek, nappal pedig kézben tartod). Mindez bonyolultnak tűnhet, de hidd el, amint eljön az első szoptatás pillanata, ösztönösen rá fogtok mindketten érezni, mit hogyan kell tennetek!

2-3. A szoptatás rendjét és a megfelelő mennyiség kérdését szeretném összevonni, mindjárt kiderül, hogy miért. A korábbi babagondozási elvek pontosan meghatározták, hogy milyen gyakran, milyen hosszan és mennyit kell, illetve szabad szopnia egy babának. Meglepő módon ezek az irányelvek még ma is keményen tartják magukat, bár a számok terén már némi enyhülés látszik, és az igény szerinti szoptatás fogalma is bekerült a köztudatba. Mit fognak ajánlani a védőnők vagy más egészségügyi szakemberek? Feltehetően el fogják mondani, hogy a szoptatás gyakoriságát és hosszúságát a baba igényei határozzák meg, sőt amíg be nem indul a tejtermelés, minél többször érdemes az anyának is kezdeményezni. Ez a mondat eddig elég világos, de ekkor előkerülnek azok a fránya számok. Jöjjön ezekről egy gyors összefoglalás:

 • Kb. az első hét végére ki fog alakulni egyfajta rendszer, amikor a baba kb. 2-3 óránként fog megéhezni, majd idővel ritkulnak a szoptatások.
 • Az első rendes szoptatás akár 45-60 percig is eltarthat, később 20-30 percig, majd még rövidebb ideig.
 • Az újszülöttek az első napon csak néhány grammot szopnak, a második napon 30-50 g-ot, a harmadikon 100-150 g-ot, a negyediken meg már 200-300 g-ot, stb. A hatodik-hetedik naptól kezdve egy egészséges baba testsúly-kilogrammonként kb. 150 g-ot szopik naponta (egy másik számítás szerint a testsúlyának kb. 1/6-át). Ez egy átlagos 3 kg-os baba esetében 450 g egy napra elosztva, tehát 8 szoptatással számolva alkalmanként kb. 50-60 g.

Fontos azonban tudni, hogy amint előkerülnek a számok, elkezd sérülni az igény szerintiség. Pedig az óra, a mérleg és társaik helyett elég a babád jelzéseit követned: ha megéhezik, jelezni fogja, ha jóllakott, abbahagyja a szopizást. Ennyire egyszerű. Ha ebben az egyszerű folyamatban mégis valami hiba támad, akkor segítséget tudsz kérni egy szoptatási tanácsadótól, hogy elég legyen neked is csak ezekre figyelned.

Természetes, ha egy, az első gyermekét szoptató anya aggódik, hogy vajon tényleg minden rendben történik-e, de a legtöbb anya hamar rájön, hogy az időbeosztás és az állandó mérlegelés sokkal több aggodalmat szül, mint amennyit segít. Ráadásul ma már azt is tudjuk, hogy a külső szempontok és nem a baba által megszabott szoptatás önmagában is képes aláaknázni a sikeres szoptatást, a tej elapadásához és idő előtti elválasztódáshoz (valójában elválasztáshoz) vezethet. Támpontként elég, ha nyomon követed, hogy rendszeresen megtelik-e a pelus, és a heti mérések szerint, de akár már látszatra is rendesen gyarapodik-e a baba. Minden egyéb számolgatás csak azt fogja igazolni, ami amúgy is látszik. (Ez alól természetesen kivételt képeznek azok az esetek, amikor különösen ügyelni kell a baba súlygyarapodására, pl. koraszülöttek vagy kis súlyú újszülöttek esetében.)

Még egy dolog, amit fontos tudni a szoptatásról, és még mindig nem kap elég hangsúlyt: a szoptatás nem pusztán etetés! Ez a fajta együttlét olyan hormonális folyamatokat indít be, amelyek számtalan előnnyel járnak mindkettőtök számára: ellazít, megnyugtat, fájdalmat csillapít, serkenti a tejtermelést, segít kialakítani és megerősíteni az anya és babája közötti kötődést. Ebből kifolyólag egyáltalán nem meglepő, ha a babák nem csak akkor akarnak szopizni, amikor éhesek. Ezzel persze ismét borul a szoptatási rend elmélete, éppen ezért ne lepődj meg, ha a fent leírt átlagok egyáltalán nem fognak működni nálatok. Ez így van jól…

Vissza

Fejés

A fejés több okból is hasznos: megelőzhető vele a mellgyulladás, fokozza a tejtermelést, és szert tehetsz némi tartalékra, ami bármikor hasznos lehet, ha valamiért nem tudsz szoptatni.

A nőgyógyászok azt szokták javasolni, hogy az első 6 hétben minden szoptatás után ürítsd ki teljesen azt a melledet, amelyikből szoptattál, illetve két mellből való szoptatásnál a másodikat. A mell teljes kiürítése azonban szinte lehetetlen, hiszen a tej nagyrésze éppen ingerlés hatására (pl. szopizás közben) termelődik. De ha úgy érzed, hogy feszülnek a melleid, tehát túl sok tej van bennük, érdemes lefejni, mert ha pang a tej, bedugulhatnak a tejcsatornák, ami emlőgyulladáshoz vezethet. Ez erős fájdalommal, csomósodással, bőrpírral, és hirtelen magas lázzal jár. Ha megtörténik, meleg borogatással vagy zuhannyal lazítsd fel az adott mellet, masszírozd ki a csomókat (ez elég kellemetlen lesz), és fejd le, amennyire csak tudod. Mivel a legjobb fejő a baba, érdemes ilyenkor minél gyakrabban vele is kiszívatni a tejet. (Vigyázat! Ha nem dugulásból, hanem a sebes mellbimbó befertőződéséből ered a mellgyulladás, nem szabad a sérült mellből szoptatni! Az ilyen tejet fejd le, és öntsd ki, addig pedig szoptass a másik melledből, szükség esetén pedig – ha van – korábban lefagyasztott tejet adj a babának!) Az első hetek után lassan el lehet hagyni a fejéseket, hogy kialakulhasson az egyensúly a baba igényei és a tej termelődése között. Ha azonban még mindig nagy mennyiségeket tudsz leszívni, akkor folytasd a fejést a bedugulás megelőzése érdekében! Ha túl sok a tejed, megpróbálhatod úgy apasztani, hogy nem üríted ki teljesen a melleidet, csak leszívsz belőlük, hogy ne feszüljenek, de továbbra is figyeld a csomósodást!

A fejésnek fontos szerepe van a tejtermelés fokozásában. Ha nincs elég tejed, próbálj rendszeresen fejni, akár úgyis, hogy „üresben” járatod a mellszívót! A legjobb tejserkentő persze a baba, de őt mégsem lehet állandóan mellre tenni, illetve az is előfordulhat, hogy pont az ő szopási gyengesége miatt kell így fokoznod a tej mennyiségét.

A lefejt tejet az első hónapban érdemes a saját babád számára félretenni, de ha továbbra is jelentős felesleged van, leadhatod az Anyatejgyűjtő Állomásnak (némi vizsgálat után), vagy kevésbé hivatalos úton a védőnő közreműködésével eljuttathatod egy másik édesanyának. Az így összegyűjtött tej kincset ér…

Vissza

Az anyatej tárolása

Az anyatej megfelelő tárolásának első lépése az, hogy maga a fejés higiénikus körülmények között történjen. Előtte moss kezet, és langyos vízzel öblítsd le a melledet is! (Szappanozásra, fertőtlenítésre nincs szükség.) Használj tiszta mellszívót és steril tejgyűjtő zacskót vagy edényt! A lefejt tejből érdemes egy napi adagot összegyűjteni, és a nap végén lefagyasztani. Az így fejt anyatej szobahőmérsékleten (25 fokon) 4-6 óráig, hűtőben (0-4 fokon) 2-3 napig, mélyhűtőben (-18 fok alatt) – ajtónyitogatástól függően – 3-4 hónaptól akár fél évig is eltartható. Ne ijedj meg, a tárolt anyatej állaga megváltozik, ugyanis kiül a tetejére a zsírosabb része, ami nem valami bizalomgerjesztő látvány, ráadásul a szaga, íze is más lesz. A fagyasztott anyatejet kíméletesen kell kiolvasztani, a legjobb, ha az edényt vagy zacskót egy bögrébe állítod, és meleg (max. 60 fokos) vizet folyatsz rá. Forralással ugyan megőrzi a tápértékét, de felbomlanak benne azok a „gyógyító” hatású fehérjék, amik az anyatejet olyan értékessé teszik. A mikrózást kerüld! (Azt sem árt tudni, hogy a lefagyasztott anyatejnek igen kellemetlen szaga tud lenni, valamint kiválik a tetején a zsírosabb része, de ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy megromlott! A romlott tej szaga a romlott tehéntejéhez hasonlóan savanykás, a még szavatos anyatej szaga más jellegű.)

Vissza

Tápszer

Nem tudok anélkül belevágni ebbe a témába, hogy le nem írnám: a baba elsődleges érdeke az, hogy anyatejjel tápláld. Sajnos probléma esetén a gyermekorvostól vagy a védőnőtől – ilyen irányú képzés híján – ritkán érkezik megfelelő és szükséges segítség, ezért mielőtt letennél a szoptatásról, keress meg egy laktációs szaktanácsadót (IBCLC) vagy LLL szoptatási tanácsadót!

Előfordulhat, hogy minden segítség ellenére sem tudod anyatejjel táplálni a babádat, vagy legalábbis tápszeres kiegészítésre kényszerülsz. Az anyatej termelődésének fokozására a tejserkentő teák és homeopátiás készítmények mellett (illetve előtt) a legjobb módszer maga a szoptatás, hiszen ez a tejtermelés agyi folyamatait kiváltó inger. Ezért fontos, hogy amikor tápszerezésre kerül sor, akkor a kiegészítést mindig csak szoptatás után kapja meg a baba, akinek a cumiból könnyen kifolyó tápszertől félig jóllakottan már nem lesz kedve a szopizással kínlódni.

A megfelelő tápszer kiválasztása és az adagolás előírása a gyermekorvos dolga (receptre kapod), ezért erre nem térek ki. Fontos viszont a tápszerezés lélektani hatásáról beszélni. Sok édesanya kudarcként éli meg azt, ha nem tud szoptatni. Tény, hogy sokminden fejben dől el, és a felesleges aggódás negatívan befolyásolhatja a tejhozamot. Már csak ezért sem szabad a szükségesnél nagyobb feneket keríteni a dolognak. Ésszerű keretek között próbálj meg mindent elkövetni, hogy beindítsd, vagy fokozd a tejtermelést, de akkor se veszítsd el a hidegvéred, ha nem jársz sikerrel! Ne feledd, hogy ettől nem leszel rosszabb anya, és képes vagy ugyanolyan erős köteléket kialakítani a kisbabáddal, mint azok, akik szoptatnak. Próbáld minél előbb elhessegetni a tápszerezéssel kapcsolatos aggályaidat és borús gondolataidat (mások esetleges becsmérlő véleményéről nem is beszélve), hiszen a te hangulatod befolyásolja a babáét is! Cumisüveggel a kezedben épp olyan meghitt körülményeket tudsz teremteni kettőtök számára, mint bárki más, akinek fontos a gyermekével való harmonikus kapcsolat kialakítása. Sőt ma már vannak olyan babatápláló eszközök (pl. a szoptanít nevű eszköz), amivel a tápszert vagy lefejt anyatejet úgy tudod odaadni a babádnak, hogy közben megtapasztaljátok a szoptatás élményét is.

Vissza

Hozzátáplálás

Egy egészséges csecsemőnek 6 hónapos koráig anyatejen (vagy anyatejpótló tápszeren) kívül nincs másra szüksége – még vízre sem (legfeljebb csak kánikulában). Ennél fiatalabb korban nem is nagyon alkalmas a szervezetük másféle táplálék befogadására, de innentől kezdve elindulhat a különböző kiegészítő ételek fokozatos bevezetése, azaz a hozzátáplálás. A hozzátáplálás menete az itt található táblázatban olvasható.

A hozzátáplálás főbb szabályai:

Korhatárok betartása: A táblázatban található korhatárok a babák fejlődését veszik alapul. Egyes ételek megemésztése nehézséget okozhat az arra éretlen szervezet számára, ami tartós, maradandó károsodáshoz, vagy allergiához is vezethet.

Allergiák: Egyszerre mindig csak egyféle dolgot vezess be, majd a következő ételféleséggel várj 3-5 napot. Így a kicsinek van ideje megszokni az új ízeket, illetve könnyebb kiszűrni az esetleges allergiát okozó ételeket. Ebben a pár napban tehát figyeld, hogy nem okoz-e az étel hasfájást, hasmenést, kiütést vagy más allergiára utaló tüneteket!

Fokozatosság: Az új ételből először csak néhány kanállal adj, majd fokozatosan emeld az adagot!

Rendszeresség: A kóstolgatás nagyjából mindig egy időre essen! Az első gyümölcsös, zöldséges étkezéseket ebédre szokták javasolni. A legegyszerűbb, ha akkor próbálkoztok, amikor a család is étkezik, így a baba szép lassan részesévé válhat a közös étkezéseknek.

Kíméletesség: A gyümölcsöt, zöldséget eleinte mindig szoptatás (vagy tápszer) után add, lehetőleg 15-30 perc elteltével, így kevésbé megterhelő, és a baba is fogékonyabb lesz rá, mint teli pocakkal. Ha a baba valamiért (betegség, fáradtság, stb.) nem kapható rá, halaszd el a kóstolgatást.

Türelem: Az ételek bevezetéséhez sok türelem kell. Előfordulhat, hogy egy íz nem tetszik a babának, erre érdemes kicsit később visszatérni.

Elválasztás, elválasztódás: A hozzátáplálás nem egyenlő az elválasztással. Mivel a baba első számú tápláléka egy éves koráig az anyatej, ezért az az érdeke, hogy azt minél később váltsa ki más étel. Ezért fontos, hogy a szilárd ételek soha ne szoptatás előtt kerüljenek terítékre, hanem csak az után, jóllakottan, de ne teli hassal. Az elválasztásra csak indokolt esetben kerüljön sor! Ilyenkor a szopizások fokozatosan kiválthatók úgy, hogy azokat megelőzően adsz szilárd táplálékot, és kiegészítésként anyatejet.

Az első szilárd táplálék bevezetése – a gyümölcsök:

 • Az első szilárd táplálék általában valamilyen könnyen emészthető gyümölcs vagy zöldség szokott lenni. A „szilárd” kifejezés megtévesztő, a baba az első anyatejtől eltérő ízekkel általában szintén folyékony formában (pl. gyümölcslé) szokott találkozni.
 • Zöldség vagy gyümölcs? Mindkettő mellett szólnak érvek. Van, aki szerint az édes gyümölccsel megbarátkozott baba majd nehezebben fogja elfogadni a zöldségeket, van, aki pedig pont a gyümölcsök „jobb” íze miatt tartja őket alkalmasnak a szilárd ételek bevezetésére. Ami talán döntő lehet, hogy a gyümölcsök állaga könnyebben felhasználható a hozzátáplálás megkezdéséhez.
 • A fokozatosság elve alapján először csak néhány kanállal adj az új ételből, és 3-5 napig ne vezess be mást.
 • Az első szilárd ételek a déli étkezést követően kerüljenek sorra.

Zsiradék:

 • Az alapvető zöldségfélék bevezetése után tehetsz a főzelékbe némi olajat (lehetőleg ne étolajat). Ennek a zsírban oldódó vitaminok felszívódása szempontjából van jelentősége.

A főzelékek és a második étkezés:

 • A második étkezés beiktatása a főzelékfélék bevezetésével szokott egybeesni. Az első főzelékféle a krumpli szokott lenni saját főzőlevével alaposan felhígítva.
 • A megfigyelések megkönnyítése érdekében tedd át a gyümölcsöket egy késő délutáni időpontra, hogy a helyükre kerülhessen a főzelékkóstolás.
 • A zöldségfélék bevezetésére ugyanaz vonatkozik, mint a gyümölcsökre.

A húsfélék:

 • Az alapvető zöldségek és gyümölcsök megismerése után jöhetnek a húsfélék. A legkíméletesebb húsétel a csirkemell, a baba sokáig csak ezt tudja megenni – pépesített formában, főzelékbe keverve.

A gabonafélék és a harmadik étkezés:

 • 7-8 hónapos korban felkerülhetnek az étlapra a gluténmentes gabonák (rizs, kukorica). A glutént tartalmazó gabonákat (búza, árpa, rozs) csak egy éves kor után szabad bevezetni, mert allergia esetén súlyos és maradandó károsodást okozhatnak a bélcsatornában. Legalábbis ez volt a legutolsó, számomra elfogadható információ, de azóta elég ellentmondásos nézetek terjedtek el a glutén kapcsán.
 • A gluténmentes gabonákat pehely vagy dara formájában adhatod a gyümölcsökhöz, ezzel sűrítve azokat.
 • Az így dúsított gyümölccsel beépülhet a napirendbe a harmadik, délelőtti étkezés.

Tejtermékek:

 • 8-9 hónapos kortól be lehet vezetni néhány savanyított tejterméket, a natúr joghurtot és a túrót. A tejtermékek esetében is fennáll a súlyos allergia veszélye, ezért sokan ezt is csak egy éves kor után kezdik el adni, tehéntejet pedig csak másfél éves kor után. A tehéntej adása egyébként teljesen felesleges mindaddig, amíg kap anyatejet is a baba, szóval az sem probléma, ha 2 éves korig sem kerül elő.

Allergének és nehéz ételek:

 • Az apró magvas gyümölcsök, a méz, a tojás, a tejtermékek, az olajos magvak és a nehezen emészthető zöldségek csak egy-másfél éves kor után adhatók.
 • Bizonyos ételféleségekkel, mint az előbb említett tej, még ennél is óvatosabbnak kell lenni, és csak másfél, két, sőt két és fél évesen vezethetők be biztonsággal.

Feketelista:

 • Vannak bizonyos élelmiszerek, melyeket előszeretettel fogyasztunk – annak ellenére, hogy egészségtelenek, sőt akár károsak is lehetnek. Ezeket 2 éves korig ne adjuk gyermekünknek.

A feketelistások:

 • (hozzáadott) cukor
 • édes és sós rágcsálnivalók, kekszek, chipsek
 • tartósítószert, ízfokozót, mesterséges színezéket, aromát, édesítőszert tartalmazó ételek
 • felvágott, virsli, májkrém, szalonna, füstölt hús, zsír, velő, pacal, köröm
 • kóla és más cukros, szénsavas üdítőital

Vissza

Forrás:

 • OGYEI (2003): Gyermekegészségügyi kiskönyv. Brendon Kft.
 • Kismama Magazin 2008 január – Naptár melléklet

Még többet a baba táplálásáról:

Az allergiákról és csecsemőtáplálásról a teljesség igénye nélkül

Fagyasszunk!

Hozzátáplálási táblázat – Kismama Magazin 2008

Megtévesztő bébiételek

Kapcsolódó cikkek babatáplálás és szoptatás címkével

Vissza

Vissza az oldal tetejére


EGÉSZSÉG, BETEGSÉG

Betegség újszülöttkorban

Gyakori betegségek és tünetek csecsemő- és kisgyermekkorban

Az ún. “fertőző gyermekbetegségek”

Csecsemő- és kisgyermekkori bőrproblémák

Házi patika

Oltások

Levegőztetés, séta

Még többet az egészség-betegségről

Betegség újszülött korban

Az újszülöttek ritkán reagálnak lázzal a különböző betegségekre, sokkal valószínűbb, hogy étvágytalanok, lassúbbak, aluszékonyak lesznek, vagy épp ellenkezőleg, kevesebbet tudnak aludni, síróssá válnak. Fontos, hogy figyelj mindenféle változást, akár a szopás, akár az aktivitás, akár egyéb testi jelek (bőrelváltozás, széklet, orrváladék, stb.) terén. Ne félj az orvos segítségét kérni!

Ha beteg van a családban, lehetőség szerint maradjon távol a babától, a lakásban élők lehetőleg aludjanak ilyenkor másik szobában, a távolabbi rokonok ne jöjjenek látogatóba! Influenzás vagy más vírusos időszakban inkább tünetmentesen is mellőzzük a látogatásokat. Ha te leszel beteg, kevésbé kell aggódni, hiszen az anyatejjel bejutnak az ellenanyagok a babába, és sok esetben sikerül teljesen megóvniuk őt a betegségtől. Azonban a te mielőbbi felépülésed érdekében hasznos, ha az édesapa vagy más rokon átvállalja a babaápolási teendők nagy részét.

Betegség esetén ügyelj minden babával érintkező tárgy (ágynemű, babaápoló kellékek, stb.) tisztítására!

Lázmérés újszülött korban

Az újszülötteknél tehát nagyon ritka a láz, inkább csak hőemelkedésük van. A hőmérés eleinte csak popsiban történik – tapasztalatom szerint erre a flexibilis végű digitális lázmérő a legalkalmasabb, amit a kíméletesebb mérés érdekében célszerű bekrémezni vagy beolajozni. (Egyperces lázmérők esetében a behelyezés és a mérés között várj pár percet, hogy megfelelően átmelegedjen a mérőfej, ellenkező esetben több fokot is tévedhet!) Az így mért hőmérsékletből le kell vonni 0,5 fokot, mivel ez belső hőmérséklet, ami melegebb. A levont hőmérséklet esetében 37,5 foktól hőemelkedésről, 38 foktól lázról beszélünk, utóbbi esetében mindenképp beszélj a gyermekorvossal.
A lázmérőt a széklet beindítására is szokás használni (de nem szabad túlzásba vinni), épp ezért ne érjen váratlanul hasonló hatás kifejezetten lázmérés közben is!

Vissza

Gyakori betegségek és tünetek csecsemő- és kisgyermekkorban

Láz és lázgörcs

A csecsemők normál hőmérséklete 36 és 37,5 fok között szokott lenni. Ahogy növekszenek a babák, egyre valószínűbben reagálhatnak hőemelkedéssel vagy lázzal egy-egy betegségre. Esetükben a lázmérés általában végbélben történik, de az így mért hőmérsékletből 0,5 fokot le kell vonni. Ha a levont hőmérséklet 37,5 fok felett van, hőemelkedésről van szó, 38 fok felett lázról, 38,5-39 fok esetében magas lázról. Korábban az volt a szemlélet, hogy a babák lázát minden esetben mielőbb csillapítani kell. Ma azonban már hazánkban is átvették a nyugaton jóideje bevált protokollt, azaz hogy hagyni kell a szervezet védekező munkáját kibontakozni, és csak a magas lázat kell csillapítani, azt is elsősorban a beteg közérzetének javítása érdekében. A lázcsillapítás során kerülni kell a radikális módszereket (hűtőfürdőt, priznicet), a legjobb valamilyen homeopátiás készítménnyel próbálkozni, vagy egy kíméletes lázcsillapítóval. A lázas babát hagyd sokat pihenni, csak szellősen takard be, és ha teheted tartsd sokat a karodban, ugyanis egyes kutatások szerint ilyenkor az édesanya meglepő módon lecsökkenő testhőmérséklete is hozzájárulhat a lázcsillapításhoz. Mindemellett ne feledkezz meg a folyadékpótlásról sem, amint felébred a baba, próbáld megszoptatni!

Ijesztő jelenség a magas láz következtében fellépő lázgörcs. Ilyenkor a görcsös rohamokhoz hasonlóan kell eljárni: fektesd le a babát, fejét fordítsd oldalra, ügyelj, hogy ne legyen semmi a szájában, illetve hogy ne sérülhessen meg semmitől a roham alatt! Maradj mellette, majd a néhány másodperces görcs után azonnal hívj orvost! (Korábban a lázcsillapítás elsősorban a lázgörcs elkerülése érdekében történt, ma már azonban tudható, hogy a magas láz radikális csillapítása nem feltétlenül előzi meg a lázgörcsöt, illetve komolyabb kockázatokkal jár, mint maga a görcs.)

Hányás, hasmenés

A babáknál elég gyakran előfordul, hogy egy-egy alkalommal hánynak vagy hígabb a székletük. Ezeket kezdő szülőként viszonylag nehéz megkülönböztetni a bukástól, illetve a vizelettel keveredett széklettől. Abban az esetben viszont, ha a hányások és a hasmenés egymás után sűrűn jelentkezik, orvoshoz kell fordulni. Az elsődleges teendő a folyadékpótlás. Ha a babád nem utasítja el, megpróbálhatod gyakrabban szoptatni, de az sem kizárt, hogy vízzel történő pótlásra is szükség lesz. A további lépéseket a gyermekorvos fogja meghatározni, és mivel a csecsemők könnyen kiszáradnak, ne halogasd a telefonálást!

Megfázás

A csecsemők könnyen megfáznak, ami leginkább azért jelent gondot, mert az orrdugulás akadályozza őket a légzésben. Nátha esetén minél gyakrabban szívd ki a baba orrát porszívós vagy elektromos orrszívóval! Előtte pár perccel fújj be tengerisós orrspray-t, az orrfolyást csökkentő orrcseppeket viszont lehetőleg kerüld, vagy csak kivételes esetben, éjszakára használd, mert súlyosan kiszáríthatják az orrnyálkahártyát! Ha köhög is a baba, érdemes adni neki köptetőt, de csak néhány napig, mert hosszabb alkalmazás esetén pont a köptető fog köhögést okozni. (A köptetőket, nyákoldókat legkésőbb délután be kell adni, hogy ne zavarják az éjszakai alvást.)

A babák szörcsögése, váladékozása ijesztő szokott lenni a szülők számára, de ne aggódj, ezek mind a betegség ürülésének, a szervezet öngyógyító mechanizmusának jelei. Amíg a baba tüdeje tiszta, és nem lázas, addig általában nincs nagy gond. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, az a váladékürítés segítése és a termelődő váladék gyakori eltávolítása.

Fülgyulladás

A fülgyulladás leggyakoribb jele a fájdalom miatti hosszadalmas sírás, esetleg a szopás, illetve nyelés elutasítása, valamint sárgás vagy zöldes fülzsír ürülése. Gyógyításához antibiotikumra van szükség, ezért mindenképp fordulj orvoshoz!

Asztmatikus hörghurut

Az asztmatikus hörghurut a hörgők valamilyen külső tényezőre való érzékenység folytán kialakuló gyulladásos megbetegedése, ami eleinte nátha, majd fulladó köhögés formájában jelentkezik. Kezelése mindenképpen orvosi feladat.

Krupp

A krupp a gége gyulladásos megbetegedése, ami orrfolyással, lázzal és jellegzetes „ugató” köhögéssel, gyakran légzési nehézséggel jár. Ha ilyet tapasztalsz, hívj orvost! A tüneteket a hideg és párás levegő enyhíti. Tipp: télen vidd ki sétálni a babát, melegebb időben folyass hideg vizet és üldögéljetek mellette egy darabig!

Allergia

Az allergia lehet szénanátha, emésztési probléma vagy ekcéma. A kiváltó okok felkutatása orvosi segítséget igényel. Babák esetében az immunrendszer még rendkívül éretlen, ezért a felnőtteknél hagyományosan alkalmazott allergiavizsgálatok nem jöhetnek szóba, így jobb híján marad a különböző allergénekkel vagy diétázással való kísérletezés.

Vissza

Az ún. „fertőző gyermekbetegségek”

Vannak bizonyos fertőző betegségek, melyeknek legjellemzőbb beszerzési helye a gyermekközösség. Van közöttük kifejezetten veszélyes, de van olyan is, amelyiket inkább csak járványos elterjedése miatt kell különös gonddal kezelni. Ezek a fertőző gyermekbetegségek a bárányhimlő, a rubeóla, a kanyaró, a mumpsz, a skarlát, a szamárköhögés és az agyhártyagyulladás, melyek tüneteiről és más jellemzőiről az alábbi táblázatban olvashatsz:

Megnevezés Tünetek, jellemzők Lappangási idő Kezelés
Bárányhimlő enyhe láz, rossz közérzet, viszkető, piros kiütések a mellkason, majd a törzsön és az arcon, melyek idővel hólyagosodnak 18-21 nap a viszketés megelőzése, enyhítése, zuhanyozás
Rubeola rossz  közérzet, duzzadt nyaki nyirokcsomók, fényes, rózsaszín kiütések az arcon, majd a testen 14-18 nap nincs kezelés (nagyon fontos a várandós anyák elkerülése)
Kanyaró megfázáshoz hasonló tünetek, láz, fehér foltok a szájüregben, piros kiütések a fül mögött, majd az arcon és a testen, súlyos szövődményekkel járhat 11-14 nap lázcsillapítás, sok folyadék, orvosi ellátás
Mumpsz láz, rossz közérzet, látványosan megduzzadt fültőmirigy, nyelési nehézség, súlyos szövődményekkel járhat 14-18 nap lázcsillapítás, sok folyadék, pépes ételek, orvosi ellátás
Skarlát láz, fejfájás, hányás, torokgyulladás, „málnaszerű” nyelv, kiütések az arcon, majd a testen, súlyos szövődményekkel járhat pár óra-5 nap orvosi ellátás
Szamárköhögés megfázáshoz hasonló tünetek, láz, majd köhögési rohamok és hányás, súlyos szövődményekkel járhat 7-14 nap a köhögési rohamok után etetés és itatás, orvosi ellátás, kórházi megfigyelés
Agyhártyagyulladás láz, hideg végtagok, rossz közérzet, aluszékonyság, étvágytalanság, sírás vagy nyögés, csillogó arc, de üres tekintet, fényérzékenység, nyaki merevség, nyomásra elhalványuló bevérzéses pontok, a kutacs felett kidomborodó bőr ? azonnali orvosi és kórházi ellátás

Vissza

Csecsemő- és kisgyermekkori bőrproblémák

Anyatejes kiütés

A 3-4. hét környékén az anyatej minőségi átalakulása következtében a baba arcán és nyakán, esetleg a válláig lehúzódóan piros, hólyagos, később pattanásszerű kiütések jelenhetnek meg. Ezek elég csúnya látványt nyújtanak, de nem veszélyesek, általában néhány hét alatt maguktól is elmúlnak. Jó esetben nincs szükség semmilyen kezelésre, de ha súlyosbodnak, az orvos írhat fel rá krémet. Előfordulhat, hogy a kiütések környezetében kiszárad a bőr, ilyenkor érdemes popsikrémmel kenni.

Melegkiütés

Kimelegedés következtében megjelenő jellegzetes, apró, piros pöttyök, melyek a kimelegedést okozó ruhadarabok eltávolítása és egy kis langyos vizes kendővel történő áttörlés után hamar elmúlnak.

Koszmó

Ez a hajas fejbőrön megjelenő, akár a szemöldökre is átterjedő, sárgás, korpaszerű lerakódás elég gyakori a csecsemőknél. Kend be az adott területet babaolajjal, majd hajmosás után keféld ki a haját sűrű kefével. A könnyebb és hatékonyabb kezeléshez ma már kapható kifejezetten koszmó elleni sampon és hajkefe.

Szájpenész

Elég gyakori betegség a nyelven, szájpadláson és a szájnyálkahártya egyéb területein fehér foltok formájában megjelenő gomba. Az anyatejes vagy tápszeres lepedéktől az különbözteti meg, hogy nehezebben távolítható el, gyakran fájdalmat okoz (ezzel együtt a szopás/cumizás elutasítását), és olykor felfedezhető a végbélnyílás környékén is. Kezeléséhez a gyermekorvos szokott felírni különböző gombaölő szereket. Fontos, hogy ne csak a baba száját ápold, hanem szoptatás előtt a mellbimbót, cumi használata esetén pedig a cumit is fertőtlenítsd.

Csalánkiütés

Jellegzetes, hólyagos kiütés, amit valamilyen étel vagy egy anyag bőrrel való érintkezése következtében fellépő allergia okoz, de általában gyorsan elmúlik. Hideg borogatással és a gyógyszertárban kapható rázókeverékkel hűsítheted a bőrt. Súlyos esetben fordulj orvoshoz!

Ekcéma

Az ekcéma az arcon és a hajlatokban megjelenő száraz, viszkető, kisebesedő foltokban észlelhető. Ezt is allergia okozza, de már komolyabb tünet. Nehezen gyógyítható és könnyen elfertőződhet, ezért feltétlenül orvosi ellátást igényel.

Vissza

Házi patika

Egészséges babák esetében a házi patikát csak kevés dologgal kell kiegészítened. A következő listában megtalálod azokat a szereket, amiket leggyakrabban igénybe vesznek a kismamák újszülöttjüknél:

 • Gyógyszertári fürdetőkrém, popsikrém, hintőpor, alkohol és napraforgóolaj: Ezeket a babaápoláshoz kell beszerezni – lehetőleg még a baba érkezése előtt. Általában olcsóbbak és biztonságosabbak, mint a márkás babaápolási termékek. A legtöbbjükhöz ír receptet a gyermekorvos.
 • Bőrregenerálódást segítő krém (pl.: Sudocrem, Neogranormon, Bepanthen, stb.): Előfordulhatnak komolyabb bőrproblémák, amiket a popsikrém nem tud orvosolni. Érdemes beszerezni egy kisebb kiszerelésben valamelyikből ezek közül.
 • Vigantol: D-vitamin. Anyatejes babáknak 2 hetes kortól 3 éves korig naponta egy cseppet kell belőle adni. A gyermekorvos írja fel.
 • Konakion: K-vitamin. Anyatejes babáknak 2 hetes kortól a hozzátáplálás megkezdéséig hetente egy ampullát kell belőle adni. A gyermekorvos írja fel.
 • Cebion: C-vitamin. Nátha esetén szokták adni a babáknak. Recept nélkül kapható.
 • Tengerisós orrspray (pl: Fluimare, Sterimar, stb.): Ezek olyan tengerisós orrspray-k, amelyek segítenek benedvesíteni az orrnyálkahártyát és feloldani az orrváladékot. Ha száraz levegőjű a lakás, mindenképp érdemes beszerezni valamelyiket.
 • Emésztési problémákat enyhítő szerek (pl.: Infacol, Espumisan, Laevolac, stb.): Sok baba küzd különböző eredetű hasfájással, amit ezekkel lehet csillapítani. (Kérd a gyermekorvos segítségét a problémának megfelelő szer kiválasztásához!)
 • Lázcsillapító kúp és/vagy szirup: Általában az első oltások alkalmával szokta felírni a gyermekorvos, előbb – remélhetőleg – felesleges beszerezni.
 • Kamillatea: Sokoldalú szer, alkalmas lehet borogatásra, fürdőnek, vagy enyhe tea készítésére (pl. hasfájás vagy székrekedés esetén). Azonban legyél körültekintő, és figyeld a babát az első használatkor, mert allergizálhat!
 • Homeopátiás szerek: Ma már sok családban megtalálhatóak a különböző homeopátiás készítmények, melyeknek nagy előnye, hogy várandós anyák is szedhetik, illetve már újszülött kortól adható a gyerekeknek is.

A szájon át szedhető gyógyszereket érdemes szoptatás előtt beadni, hogy bukás esetén nagyobb eséllyel szívódjanak fel. A cseppeket próbáld a baba szájába, oldalra cseppenteni, így biztos nem nyeli félre! A legtöbb gyógyszer rossz ízű. Keverd el őket egy kevés anyatejjel, és így itasd meg kiskanálból vagy kispohárból! Ezután meg is nyugtathatod őt egy kis szopizással.

Fontos! Minden gyógyszer alkalmazása előtt kérdezd meg a gyermekorvost, még akkor is, ha vény nélkül kapható szerről van szó!

Vissza

Oltások

Ma hazánkban a babák egy sor kötelező oltáson esnek át. A kötelező oltásokat eredetileg járványos betegségek megelőzése érdekében hozták létre, működési elvük pedig elméletileg az, hogy miután a szervezet találkozik a kórokozóval, később már fel fogja ismerni a valódi betegséget, és könnyedén legyőzi azt. A kötelező oltásrendbe bevett vakcinák száma folyamatosan változik, hol újabb oltást vesznek fel a listára, hol összevonnak bizonyos oltóanyagokat. Jelenleg (2013-ban) ezek a kötelező oltások: BCG, DPT (diphteria, pertussis, tetanus), IPV (poliomyelitis), HIB (H. influenzae B), PCV (pneumococcus), MMR (morbilli, rubeola, mumpss), Hepatitis B.

A hivatalos hazai álláspont a kötelező oltásokkal kapcsolatban több ponton is eltér a nyugati államok oltásrendjétől, ill. a WHO állásfoglalásaitól. Sajnálatos az is, hogy a szülőket – az enyhe mellékhatásoktól eltekintve – egyáltalán nem tájékoztatják az oltások kockázatairól, és semmilyen mérlegelési lehetőséget nem adnak számukra arra nézve, hogy beadassák-e az egyes oltásokat gyermeküknek, és ha igen, mikor. Érdemes ezért az oltásokról jóelőre tájékozódni, pl. ezen a honlapon. (Figyelem! A tájékozottság nem ad felmentést a hazai jogszabályok alól! Azok a szülők, akik a birtokukban lévő információk alapján arra az elhatározásra jutnak, hogy csak késleltetve, vagy egyáltalán nem adatnak be bizonyos oltásokat, számíthatnak arra, hogy felelőtlennek fogják titulálni őket, és eljárást indítanak ellenül gyermekük és/vagy a közegészség veszélyeztetése miatt.)

A kötelező védőoltások mellett léteznek ún. ajánlott vagy kampányoltások, melyek esetében a szülők szabadon dönthetnek a beadatásról, bár megjegyzem, ezek esetében sem szokott megvalósulni a felelős döntéshez szükséges kellő tájékoztatás. Az oltások költsége a szülőket terheli. A választható oltások – a teljesség igénye nélkül – az alábbiak: rotavírus, meningococcus, bárányhimlő, kullancs-encephalitis, HPV, influenza, stb.

Vissza

Levegőztetés, séta

Két hetes kortól fokozatosan elkezdődhet a levegőztetés. Először csak álljatok ki kb. 10 percre az ablakba vagy erkélyre, majd növeld az időt, így végül nekivághatsz egy-egy félórás sétának. Ezután minden nap menjetek sétálni, kivéve nagyon esős, párás vagy szeles időben!

A levegőztetések, séták kritikus pontja az öltöztetés. A legtöbb kismama aggódik, hogy megfázik a babája, mégis (vagy éppen ezért) a leggyakoribb hiba a túlöltöztetés. A babák valóban érzékenyebben reagálnak a különböző hőmérsékletekre, de ha egyetlen réteggel többet adsz fel rá, mint, amit te felveszel, nem tévedhetsz nagyot. Segít, ha megpróbálod kikísérletezni a „rétegelést”. Hazaérkezéskor tapogasd végig a baba tagjait, és ha nem hidegek (kivéve az arcot és a kézfejet – ezek könnyen kihűlhetnek), illetve nem izzadtak, akkor megfelelő volt az öltözék. Nyáron általában nem fenyegeti a megfázás veszélye a piciket, a napfénytől azonban fokozottan óvni kell a bőrüket!

Vissza

Forrás:

 • Betegséglexikon
 • Felicitas Kft. (2007): Babagondozási Tanácsadó. Felicitas Kft.
 • OGYEI (2003): Gyermekegészségügyi kiskönyv. Brendon Kft.

Még többet az egészség-betegségről:

Fényvédelem

Hőségben

Homeopátia.info.hu – Baba-Mama

Nebáncsvirág Egyesület

Otthoni homeopátiás kisokos babáknak és mamáknak

Védőoltások – egy háromgyerekes, orvos édesanya szemszögéből

Kapcsolódó cikkek egészség-betegség címkével

 

Vissza

Vissza az oldal tetejére

TISZTASÁG A BABA KÖRÜL

Az újszülött fürdetése

Fürdés csecsemő- és kisgyermekkorban

Köldökkezelés

Orr- és fültisztítás

Haj- és körömápolás

Fogápolás

A ruhák mosása

A lakás tisztántartása

Fertőtlenítés, sterilizálás

Még többet a babák körüli tisztaságról


Az újszülött fürdetése

A babák egészen más tempóban “koszolódnak”, mint a nagyobb gyerekek vagy a felnőttek, hiszen másképp izzadnak, alig érintkeznek közvetlenül a környezetükkel, éppen ezért nem is szükséges naponta megfürödniük. A fürdés – még ha ritkább is – újszülöttek esetén csak egy néhány perces „lemosást” jelent. Ők még nagyon érzékenyek, ezért fontos, hogy betarts néhány szabályt.

A baba fürdővize legyen kb. 37 fokos, és amíg le nem esik a köldökcsonk, addig csak nagyon kevés (max. 6-8 cm magas), hogy ne érje a csonkot víz! Később már több vizet is engedhetsz a kádba, ami nagy mérföldkő lesz a fürdetés megszerettetésében.

Eleinte szinte mindenki bizonytalan, és bár a babák alapvetően nagyon szeretik a vizet, a bizonytalanságot érzékelve nehezebben viselik az első mosdásokat, ami szintén nem segít a kezdő mamák vagy papák helyzetén. A biztonságérzet fokozása érdekében érdemes a kád aljára egy összehajtogatott pelenkát tenni, így nem fog csúszkálni a baba. Alapvető szabály, hogy soha nem szabad a babát felügyelet nélkül hagyni a kádban, sőt – bármilyen segédeszközt is használsz – lehetőleg folyamatosan tartsd az egyik kezeddel! A biztos tartáshoz fogd át alulról a baba távolabbi hónalját, így a feje az alkarodon fog pihenni, és felszabadul a másik kezed! Igyekezz gyors és határozott mozdulatokkal fürdetni, így ő is nagyobb biztonságban fogja érezni magát! A gyorsaság a kihűlés megelőzése miatt is fontos. Ha úgy érzed, nem elég meleg a fürdőszoba, tegyél egy melegvizes mosdószivacsot a baba mellkasára! Másik megoldás, ha folyóvízben fürdeted a babát, ilyenkor kellemes hőmérsékletű, gyenge sugárral folyó vizet engedhetsz a kádba, de akár közvetlenül a babára is, ezzel megnyújthatod, és még kellemesebbé teheted számára a fürdetést, hiszen nem kell kapkodnod, és neki is lehetősége lesz elernyedni.

A fürdetés menete

Fürdés előtt töröld át a hajlatokat olajos vattával. Ezután tedd bele a babát a tiszta vízbe, amiben először mosd le az arcát, és csak ezután kerüljön bele egyéb adalék. (A gyógyszertári fürdetőkrém a feloldása elég nehézkes, ezért célszerű előre felhígítani egy flakonban valamennyit 1:2 arányban.) A fürdető elkeverése után hajmosással kezdve fentről lefelé haladva (az arc és a köldökcsonk kihagyásával) mosd végig a babát, majd emeld ki, és törölgesd szárazra!

Vissza

Fürdés csecsemő- és kisgyermekkorban

Ahogy a baba nő, erősödik, ügyesedik, egyre élvezetesebbé válik a fürdetés. Elérkezik az igazi nagy pancsolások ideje! Lassan bekerülhetnek a kádba a különböző játékok, és idővel elkezdhetsz bátrabban válogatni a különböző babafürdetők között is. Ezekből érdemes eleinte szappan-, illat- és színezőanyag-menteset választani, illetve kipróbálni, melyik a legalkalmasabb a baba bőrének ápolására. A legjobb persze az, ha növényi eredetű, kőolajszármazékoktól mentes, természetes kozmetikumokat használ az egész család. Ilyenkor jobbára nincs is szükség külön babafürdetőre.

Figyelem! A babák ugyan 9-10 hónaposan már képesek önállóan ülni, ennek ellenére soha ne hagyd a gyermekedet felügyelet nélkül a kádban!

Vissza

Köldökkezelés

A köldökzsinór elvágása után felhelyezett műanyag köldökcsatot rendszerint 1-2 nap után eltávolítják a kórházban, de a köldökcsonk még 2-3 hétig megmarad. A száradó csonk – mint minden nyílt seb – fertőzésnek van kitéve, ezért rendszeresen (minden pelenkázáskor) ellenőrizni és (minden fürdetés után, naponta) kezelni kell.

A kezelés menete

Klasszikus eljárás:

Emeld fel a csonkot, és gyógyszertári (70%-os) alkoholba mártott vattával vagy fültisztítóval törölgesd körbe a csonk alját! Ezután szórd be alaposan köldökhintőporral, végül szükség esetén tegyél rá egy kis gézlapot! Fiúknál ügyelni kell, hogy a fütykös lefelé álljon, nehogy eláztassa a pisi a köldökcsonkot!

Újabb módszerek:

A folyamat ugyanaz, de a felhasznált szerek mások, sokan ugyanis úgy vélik, hogy a hagyományosan használt köldökhintőpor egészségkárosító anyagokat tartalmaz. A hintőpor-alkohol kombináció helyett használhatsz más megbízható fertőtlenítőket és/vagy száradást segítő gyógynövényes készítményeket, mint pl. az Octenisept spray/oldat vagy az itthon még nem kapható Wecesin por.

A köldök megfigyelése

A köldökcsonk fertőződését jelezheti: váladékozás, pirosodás, duzzadás – ezekben az esetekben fordulj minél előbb a gyermekorvoshoz!

Vissza

Orr- és fültisztítás

A csecsemők csak orron át tudnak lélegezni, ezért ügyelj az orrjáratok átjárhatóságára! A babák orra általában öntisztuló, de náthásan vagy erősebb bukás, hányás esetén sűrűbb váladék dugíthatja el. Kisebb problémát tudsz orrszippantóval is kezelni, de komolyabb duguláshoz orrszívó porszívó szükséges. Ne félj használni! A babákat csak zavarja a zaj, a lefogás és az orrpiszkálás, de nem okoz nekik fájdalmat. Állítsd (ha lehet) a porszívót gyengébb fokozatra, és körkörös mozdulatokkal „keresd meg” az orrváladékot (szörcsögő hang jelzi)! A szívást néhány másodperc után szakítsd meg, nehogy sérülést okozz a nyálkahártyán!

A babák füle szintén öntisztuló, ezért jó esetben nincs vele különösebb tennivaló. Időnként érdemes a fülkagyló kanyarulatait olajos fültisztítóval áttörölni, és eltávolítani az esetleges lerakódásokat, de a füljáratba benyúlni tilos! A fülzsír tele van természetes védekező anyagokkal, ezért nem szabad kitörölni, ráadásul a fültisztítóval csak betuszkolod, amitől fülzsírdugó keletkezhet. Ha felesleg keletkezik, akkor az a fülkagyló felé távozik, amit már könnyen le tudsz törölni a fenti módszerrel. A fül mögötti területet szintén olajos vattával lehet tisztán tartani.

Vissza

Haj- és körömápolás

Az újszülöttek haját akár minden fürdetés alkalmával meg lehet mosni, ehhez külön sampont vásárolni felesleges. Fürdés után alaposan szárítsd meg törölközővel!

Kb. 4 hónaposan megindul a hajváltás. Ne ijedj meg az esetleges kopasz foltok látványától! Ha a babának már vastagabb szálú, dúsabb haja van, érdemes elhagyni a mindennapi hajmosást. Elkezdhetsz valamilyen kíméletes babasampont használni, de a fürdetőhöz hasonlóan ezt is kísérletezd ki! Ilyenkor már nagyobb gondot kell fordítani a haj megszárítására, szükség esetén használj hajszárítót!

Az első körömvágással várd meg a védőnő tanácsát, mert sok újszülöttnek még éretlen az első hetekben a körme! Addig is használhatsz kiskesztyűt vagy zoknit, ha nagyon összekarmolná magát. Később igény szerint lehet vágni a baba körmeit, ez kézen nagyjából hetente, lábon kéthetente válik szükségessé. Érdemes inkább alvás közben megpróbálkoznod vele, így mindkettőtöknek könnyebb lesz… Persze ahogy cseperedik a baba, idővel képes lesz megérteni ennek fontosságát, így amint „partner” tud lenni benne, elkezdheted az ébren történő körömvágást.

Vissza

Fogápolás

Fél éves kor körül előbújhatnak az első fogak. Ezeknek ugyanolyan figyelmet kell szentelni, mint a maradó fogaknak, hiszen fontos szerepük van a hely fenntartásában, az étkezésben és a beszédfejlődésben. Éppen ezért már egyetlen fogat is naponta mosni kell. Eleinte használj ehhez egy tiszta kendőt (pl. textilpelenkát), majd beszerezhetsz egy speciálisan babák számára kialakított fogkefét. Kb. 2 éves kortól, amikor már ki tudja köpni, elkezdhetsz használni (kis mennyiségben) valamilyen  (lehetőleg gyógynövényes) gyermekfogkrémet is.

A fogmosás helyes technikája

Fontos, hogy helyes technikával mossuk a gyerekek fogát, és amint lehet, tanítsuk is meg nekik a helyes fogmosást. A fogak külső felszínét körkörös, belső felszínét söprögető, rágófelszínét pedig sikáló mozdulatokkal kell mosni. Az erőteljes, vízszintes dörzsölést kerülni kell.

Vissza

A ruhák mosása

A babaruhák mosásához folyékony mosószert érdemes használni, öblítőt nem szabad. Elég 40-60 fokon mosni a ruhákat, nem kell főzni, legfeljebb a pelenkákat. A mosás után érdemes elindítani tiszta vízzel plusz egy öblítő programot, így biztosabban távoznak a vegyszerek az anyagból. (Erre természetesen nincs szükség, ha környezetbarát tisztítószereket használsz.) Az újszülöttek ruháinak fertőtlenítése vasalással történik.

Nagyjából fél éves kortól lazíthatsz a ruhamosási szabályokon. Ekkor azonban újabb probléma jelenik meg: a hozzátáplálással járó gyümölcsfoltok. Válassz klórmentes folttisztítót, ez a baba és a ruha szempontjából is előnyösebb. Azonban bármilyen szert is választasz, vannak foltok, melyeknek az egyedüli ellenszere az azonnali kiöblítés.

Vissza

A lakás tisztántartása

A tisztító- és fertőtlenítőszereket gyártó cégek különböző kiadványokat szoktak összeállítani kismamák számára a lakás tisztántartásáról. Ezek jó esetben alkalmasak lehetnek iránymutatónak, de szinte kivétel nélkül túlzóak, és leginkább csak arra szolgálnak, hogy megvedd az összes létező tisztítószert.

Tény, hogy a babák körül fokozottan kell ügyelni a tisztaságra, de nem szükséges, sőt nem is ajánlott steril környezetben felnevelni őket. Az újszülött érkezése előtt érdemes mind az új, mind a használt bababútorokat valamilyen fertőtlenítőszerrel áttörölni, de később – főleg amikor eljön a folytonos nyalogatás időszaka – kerüld a babára ártalmas vegyszerek használatát! A babaszoba vagy babasarok tisztántartása ezenfelül nem igényel sokkal nagyobb odafigyelést, az ágynemű rendszeres cseréjével, heti 2-3 porszívózással és naponta legalább egy alapos szellőztetéssel megfelelő környezetet tudsz kialakítani a baba számára.

3-4 hónapos korban tehát megkezdődik a forgolódás, a helyváltoztatás és minden elérhető dolog megnyalogatása. A lakás tisztántartásához válassz olyan tisztítószereket, melyek nyom nélkül eltávolíthatók, így nem károsítják a baba egészségét. Ne feledd, a steril környezet semmivel nem teszi egészségesebbé a gyermekeket, sőt némi „egészséges” házikosz elfogyasztásánál sokkal ártalmasabb a különböző vegyszerek bejutása a szervezetbe!

Vissza

Fertőtlenítés, sterilizálás

A babák edényeit 6 hónapos korukig rendszeresen fertőtleníteni kell. Újszülöttek esetén ez azt jelenti, hogy minden tejjel érintkező eszközt (mellszívó, cumisüveg, stb.) naponta kell sterilizálnod, aminek több módja is van.

A kifőzés menete

A hagyományos megoldás a kifőzés. Valamilyen semleges mosogatószerrel mosogasd el az eszközöket, és alaposan öblítsd le! Csomagold őket egyenként tiszta pelenkába, és forró vízbe rakva főzd kb. 30 percig.

Sterilizálók

Jóval könnyebb a dolgod, ha beszerzel egy ún. gőzsterilizálót (mikrohullámú sütőbe rakhatót vagy elektromosat), hiszen így gyorsabban és biztonságosabban elvégezheted a fertőtlenítést, arról nem is beszélve, hogy az edényeid is megússzák a feledékenységből adódó baleseteket. Léteznek különböző sterilizáló folyadékok és spray-k is, de ezeket le kell öblíteni, amihez forralt víz szükséges, tehát nem sokat nyersz velük.

Szárítás

A fertőtlenített eszközöket ne törölgesd el, hanem tiszta konyharuhára rakva, tiszta konyharuhával letakarva hagyd megszáradni! (Gőzsterilizáló esetén elég az edényben hagynod őket.)

Vissza

Forrás:

 • Felicitas Kft. (2007): Babagondozási Tanácsadó. Felicitas Kft.

Vissza

Még többet a babák körüli tisztaságról

Kapcsolódó cikkek tisztaság címkével

Vissza

Vissza az oldal tetejére

BIZTONSÁG

Törékeny újszülöttek

Biztonság otthon

Biztonság házon kívül

Még többet a biztonságról

Törékeny újszülöttek

Fektetés

Az újszülötteket – akár saját ágyban, akár a szülők között alszanak – viszonylag kemény felületre kell fektetni. Az alváshoz legjobb hálózsákot és plédet vagy gyapjútakarót használni. Újszülöttek esetében a párna tilos! A boltokban kapható garnitúrák túl nagyok, merevek és könnyűek, ezért nem biztonságosak, hiszen könnyen magukra tudják húzni. Ezzel szemben a pléd jól kezelhető, több rétegben hajtogatható, alaposabban körbe lehet vele takarni a babát. A garnitúrákat tedd félre későbbre!

Örök dilemma a fektetés módja. Régen a hasonfekvést javasolták azért, mert úgy vélték, így jobban elkerülhető a felbukott tej félrenyelése. A tapasztalatok szerint erre elég kicsi az esély, főleg, hogy a babák nagyrészt csak oldalra fordított fejjel tudnak aludni. A háton fektetés a bölcsőhalál kockázatának csökkentése érdekében sokkal előnyösebb megoldás. Kórházakban szokták alkalmazni a köztes megoldást jelentő oldalt fektetést, de ez a csípő fejletlensége miatt kevésbé ajánlatos. A fektetés módja leginkább az alvás alatt válik kérdésessé. Az ébren töltött időszakokban – főleg később – érdemes minél több testhelyzetet kipróbálni, hogy a baba izomzata megfelelően fejlődjön.

Mozgatás, tartás

Az újszülöttek gerince és izomzata még nagyon gyenge, ezért különös elővigyázatossággal kell tartani őket. Felemeléskor, áthelyezéskor stabilan megfoghatod a babát, ha egyik kezeddel a lapocka-tarkó-fej tájékát tartod, másikkal a popsiját. Ha a karodba veszed, mindig tartsd a fejét, erre egészen addig kell ügyelni, amíg nem lesz elég erős a nyaka, hogy magától is megtartsa. Csípőre még nem lehet ültetni az újszülötteket, mindig úgy vidd, úgy öleld magadhoz, hogy gerincét biztonságosan megtámasztod. A gerinc mellett ügyelni kell a koponyára is, ugyanis a koponyacsontok (a szülés megkönnyítése és a gyors agynövekedés miatt) még nem záródtak teljesen, ezért a fejtető elülső részén puha mélyedés tapintható. Ez a csontok találkozásánál kialakult lágy terület a kutacs, amit azért kell óvni, mert ezen a területen az agy szinte teljesen védtelen.

Bár egy újszülött még viszonylag kevés mozgásra képes, mégis fokozottan ügyelj az elhelyezésére! Soha semmilyen nyílt felületen (pelenkázó, ágy, stb.) ne hagyd egyedül, ahol a leesés veszélye fenyegeti! Bármilyen tevékenységet végzel a baba körül, akár fürdeted, akár pelenkázod, mindig készíts a kezed ügyébe mindent, hogy fél szemed, fél kezed mindig a babán maradhasson! Ha valamit elfelejtesz, a babával együtt menj érte, vagy csak simán hagyd ki!

Általános szabály még – akár felemelsz, akár leteszel egy újszülöttet –, hogy mozdulataid mindig legyenek biztosak, határozottak. A túlzott óvatoskodás semmivel sem fokozza a baba biztonságát, sőt éppen ellenkezőleg, bizonytalanságot, és ezáltal félelmet kelthet benne.

Vissza

Biztonság otthon

A kiságyból vagy hordozóból kikerülve számos veszélyforrás leselkedhet a babákra. De ne úgy akard megóvni, hogy korlátok közé zárod, hanem úgy, hogy biztonságosan felfedezhető környezetet teremtesz az otthonotokból. Még mielőtt elindulna a gyermeked „világot látni”, mérd fel a lakás különböző pontjait, és gondold át, mivel találkozhat!

Sebek, zúzódások

Ezek egy része elkerülhetetlen (sőt talán szükséges is), ám a komolyabb balesetek megelőzése érdekében zárd el a balesetveszélyes eszközöket, és tedd biztonságossá, vagy cseréld le az éles, hegyes sarokkal ellátott berendezési tárgyakat, bútorokat!

Törések

Figyelj, hogy a kis felfedező csak olyan helyekre mászhasson fel, ahonnan épségben le is tud jönni, illetve ahonnan nem tud nagyot esni! Ha te rakod fel valahova (pl. pelenkázáskor), maradj folyamatosan mellette! Ellenőrizd, hogy a nagyobb bútorok nem dőlnek-e fel, ha beléjük kapaszkodik! Gondoskodj arról, hogy a fiókok, ajtók ne csíphessék be a kezét, illetve tanítsd meg őt arra, hogyan tud ezekkel biztonságosan bánni!

Égési sérülések

Ne férjen hozzá a gyufához, öngyújtóhoz, tűz (gyertya, tűzhely, stb.) csak felnőtt felügyelete mellett égjen! Főzőcskézz vele bátran, de közben ne tudja semmivel leforrázni magát! És, tudod, a forró edények ugyanúgy néznek ki, mint a hidegek… Ugyanez igaz a sütőajtóra is, ezért sütéskor inkább ne tébláboljon a konyhában, amíg meg nem érti, hogy mire kell vigyáznia. Ha szabályozható a melegvíz hőfoka, állítsd olyanra, hogy akkor se okozzon sérülést, ha egyedül nyitja ki a csapot!

Fulladás

Soha ne hagyj a gyermek által elérhető helyen olyan tárgyat, ami fulladást okozhat – akár a nyaka köré tekeredve (madzagok, kötelek, fonalak, stb.), akár a fejére húzva (zacskók, csomagolóanyagok, stb.), akár lenyelve (minden olyan tárgy, alkatrész, stb., amely befér a szájukba)! A legtöbb gyereket utoléri a bebújós, elbújós mánia. Figyelj oda, hogy ne tudjon olyan helyre bemászni, ahova beszorulhat, vagy nem kaphat rendesen levegőt! Fulladásveszélyes hely a fürdőkád is. Kisgyermeket soha nem szabad egyedül a fürdőszobában hagyni, még akkor sem, ha már biztosan ül!

Áramütés

Lehetőség szerint távolíts el a baba keze ügyéből minden elektromos készüléket, illetve azokat csak szigorú felügyelet mellett működtesd! A konnektorokat zárd le biztonsági dugóval!

Mérgezés

A gyerekek elég sokáig „szájon át” próbálják megismerni a világot. Ügyelj arra, hogy csak olyan dolgokat kóstolhassanak meg, ami nem árt nekik! Zárd el a vegyszereket és gyógyszereket, és ne hagyj elől számukra káros ételt vagy italt sem! Nézz utána annak is, nincs-e mérgező növény az otthonodban!

Vissza

Biztonság házon kívül

A kertben

A szerencsés gyermekek optimális játszótere a kert, ám ennek gondozásához számos olyan eszközre van szükség, ami fokozottan veszélyes lehet a rájuk. Az önfeledt, de biztonságos játék érdekében vagy zárd el ezeket hozzá nem férhető helyre (kamrába, garázsba, stb.), vagy legyen a kertnek egy elkerített, szabadon birtokba vehető része kifejezetten a lurkók számára!

Az utcán

Az utcák veszélyessége a forgalom mértékétől függ. Amíg a baba babakocsiban utazik, könnyebb dolgod van, hiszen „csak” magára a kocsira kell figyelned. Átkeléskor főleg a kilátást akadályozó tényezők jelentenek problémát. Ilyenkor érdemes a kocsi mellé vagy elé lépve kinézni az adott dolog (autó, épület, stb.) mögül. Sose told ki olyan útszakaszra a babakocsit, amit előtte nem ellenőriztél! Ha bármilyen felületen elengeded a babakocsit, ami minimálisan is lejthet (járda, lépcső, stb.), fékezd le! Közlekedés szempontjából nagyobb biztonságban tudhatod a gyermeked, ha rajtad utazik valamilyen hordozóeszközben. Ilyenkor csak tömegben kell jobban ügyelni a hason vagy háton utazó babára, mert sajnos a legtöbb rohanó ember nem figyel oda, hogy hogyan közlekedik. Fokozódnak a nehézségek, ha a kisgyermek már önállóan közlekedik. A gyerekek veszélyérzete még fejletlen, ezért forgalmas környezetben inkább fogd végig a kezét! Ne csak a gyermekedre, hanem magadra is figyelj! A gyerekek legfőbb tanulási módszere az utánzás, ezért nem mindegy, hogy te magad hogyan viselkedsz az utcán. Tartsd be a közlekedési szabályokat, és minél korábban kezd tudatosan meg is tanítani azokat!

Járműveken

Ha tömegközlekedéssel utaztok, válassz olyan eszközt, amiben kényelmesen és biztonságosan tudod szállítani a babát! A babakocsi legyen stabilan lefékezhető és jól navigálható. Mivel ezzel elég nehézkes a közlekedés, sokan más megoldást, hordozókendőt vagy más hordozóeszközt választanak.

A tömegközlekedési eszközökön két dologra kell ügyelni: a balesetek megelőzésére és a higiéniára. Ha babakocsival utazol, állítsd olyan helyre a kocsit, ahol legalább két oldalról biztos támasz veszi körül (a legtöbb járművön van babakocsiknak kijelölt hely), és akár egy megállóra is fékezd le! Emellett te is tartsd fogva, de ne a kocsiba kapaszkodj! Ha kenguruval vagy kendővel utazol, ülj le, vagy állj úgy, hogy minél inkább védve legyen a „kis csomag”! Ez nagyjából olyan közlekedést jelent, mint várandósan. Az önállóan közlekedő gyerekeket kb. 6 éves korig érdemes leültetni. Az ő izomzatuk még sem a sokáig egyhelyben való állásra, sem az esetleges hirtelen fékezésekre, rántásokra nincs felkészülve. Az öledbe ültetve biztonságosan utazhat a kisgyermek, és a többi utasnak is kevesebb oka lehet a panaszra. Sajnos a járművek higiéniai szempontból nem kevés kívánnivalót hagynak maguk után. Nagyon figyelj, nehogy egy óvatlan pillanatban bármit megnyaljon a kíváncsi gyerkőc! Elkerülhetetlen, hogy megfogja az ülést, kapaszkodót, ezért ha tartasz a baciktól, érdemes magaddal hordani valamilyen kézfertőtlenítő szert. Ha pedig nyilvánvalóan beteg ember mellé kerültök, inkább álljatok/üljetek arrébb! Influenzás időszakban, ha teheted, kerüld a tömegközlekedést!

Autóban

A legtöbb baba legalább egyszer – amikor hazaviszik a kórházból – átesik egy autózáson. Fontos! Az autóban kötelező a biztonsági ülés használata! Nem csak a büntetés elkerülése miatt, de a baba vagy kisgyermek biztonság érdekében is feltétlenül tartsd be az autóban történő utaztatásukra vonatkozó törvényi előírásokat! A gyermekeket az életkoruknak, testsúlyuknak és magasságuknak megfelelő, rögzített biztonsági ülésben kell szállítani. (A gyermekek szállításának szabályait a KRESZ 48. paragrafusának (7) és (8) pontja írja le.) Ha van autótok, mindenképp szerezzetek be egyet (erre érdemes nagyobb összeget áldozni), ha nincs, akkor kérjetek kölcsön a hazaútra! Ne feledd, a ti sofőrötök ugyan tudja, hogy baba van a fedélzeten, de erre ne számíts a többi autóstól! A baba sem az öledben, sem mózeskosárban nincs biztonságban…

Az autózás másik veszélye a hőmérséklet. Győződj meg arról, hogy ne legyen a gyermek se huzatban, se túl hidegben, se túl melegben! Ez utóbbi nyáron különösen veszélyes, ezért hőségben, ha lehet, a nap legmelegebb óráiban ne üljetek autóba!

Találkozás az állatokkal

A házból kilépve akár a városban, akár a természetben óhatatlanul találkozni fogtok az állatokkal.

Kutyák, macskák: A legszelídebb kutya is balesetet okozhat tudatlanságból kifolyólag, ezért saját házi kedvenc esetében sem szabad soha egyedül hagyni a gyermeket és a kutyát (vagy macskát) egy helyiségben! Ne feledd, hogy a baba a kutya számára idegen, és nehezen beazonosítható, ráadásul ugyanolyan féltékenységet válthat ki, mint egy testvérben! Az újszülött hazaérkezése előtt érdemes egy-egy kórházból hazahozott ruhácskát megszagoltatni a kutyával, hogy megszokja, de még ekkor is kerülendő az első hetekben a közvetlen találkozás! Az utcán lehetőleg kerüld el, hogy idegen kutya beleszimatoljon a babakocsiba, és nagyobbacska gyereknek is csak megbízható esetben engedd az idegen kutyákkal való ismerkedést! Mindezeket úgy tartsd be, hogy közben ne kelts a gyermekben félelemérzetet!

Rovarok: Próbáld megelőzni a darázs- és méhcsípéseket! Ha olyan helyen tartózkodtok, ahol esélyes a találkozás, lehetőleg ne legyen a babákon, kisgyermekeken semmi közeledésre csábító szín, illat vagy íz! A szúnyogok és főleg a kullancsok csípése leginkább a fertőzések miatt veszélyes. Kiránduláskor adj a kisgyermekre zárt ruhát, sapkát, és használj valamilyen kullancsriasztó szert! Meg kell említeni még a betegségeket hordozó (dög)legyeket is. Ezek talán kevésbé ártalmasak, mégis jobb megelőzni, hogy csecsemőkre és alvó kisgyermekekre szálljanak. Ha szabadban altatod a gyermekedet, érdemes szúnyoghálóval lefedni a fekhelyét.

Vissza

Forrás:

 • Felicitas Kft. (2007): Babagondozási Tanácsadó. Felicitas Kft.
 • OGYEI (2003): Gyermekegészségügyi kiskönyv. Brendon Kft.


Még többet a biztonságról:

Elsősegély

2008-as ADAC babaülés tesztek

Mérgező szobanövények

Kapcsolódó cikkek biztonság címkével

Vissza

Vissza az oldal tetejére

Reklámok