Baba érkezik

Amikor Csengét vártam, akkor még viszonylag nehéz volt megfelelő infóforrásokat találni, de ma már ez nem így van. Éppen annyira pozitív, mint negatív fejlemény, hogy ma már Dunát lehet rekeszteni a bárki szája íze szerint való információkkal, ezért arra jutottam, hogy itt csak olyan dolgokról szeretnék írni neked, ami szerintem tényleg fontos, és ami szerintem közelebb vihet a babavárás szép megéléséhez. Ne lepődj meg, a blogcímhez most is hű leszek – ezekről olvashatsz itt picit másképp:

Várandósság

Szülés

Gyermekágy

VÁRANDÓSSÁG

Hogyan tudhatod meg, hogy babát vársz?

Kismama-életmód

Felkészülés a szülésre

Hogyan tudhatod meg, hogy babát vársz?

A leggyakoribb jel a menstruáció elmaradása szokott lenni, de ez sem biztos. Van, hogy egészen más okból késik a menzeszed, de az is elfordulhat, hogy az első pár várandós hónapban ugyanúgy megjön, mint előtte.

A menstruáció kieséséhez további jelek is társulhatnak: fáradtság, aluszékonyság, hányinger és hányás (főleg a reggeli órákban), gyakoribb vizelési inger (éjszakai „pisijáratok”), bizonyos ételek kapcsán undor, mások esetében éppen kívánósság, a mellek megnagyobbodása és feszülése, a bőr megváltozása pozitív vagy negatív irányban, érzékenyebb szaglás, stb.

Ha felmerül a gyanú, hogy babát vársz, először is érdemes venni egy-két terhességi gyorstesztet. Ezeket a teszteket általában úgy reklámozzák, hogy már pár napos terhességet is képesek kimutatni, de ne kapkodj! Eleve jó pár napnak kell eltelnie, míg a petesejt megtermékenyítődik és beágyazódik a méhnyálkahártyába, és csak ekkor kezd el termelődni az a hormon (HCG, humán choriongonadotropin), aminek a vizeletben való jelenlétét képesek kimutatni a tesztek. Szóval türelem, biztos eredmény kb. az elmaradt menstruáció után egy héttel várható.

A korai tesztelés árnyoldaláról:

Amikor valaki nagyon várja a babát, szeretne mielőbb megbizonyosodni, beköltözött-e már a kis albérlő. Ilyenkor beindulhat a tesztek megszállott vásárlása, és a tűkön, no meg a WC-n ülés, naponta vagy akár naponta többször. De újra csak azt mondom: türelem. Amikor a “véletlenül becsúszott” sztorikat halljuk, nehéz észben tartani, de valójában meglepően sok együttlét nem jár fogantatással és nagyon sok fogantatásból nem születik végül baba. Sok megtermékenyült és beágyazódott petesejt anélkül távozik a következő menstruációval, hogy tudomást szereztünk volna róla, és ez talán jobb is így. A saját tapasztalatom az, hogy sem a csalódás, sem a veszteség nem segít abban, hogy harmonikusan tudj Rá várni.

Vissza

Életmód