Egy hordozós kampány margójára

…avagy üzenet azoknak, akik egy radikális hirdetés szerint “kínozzák” a gyermekeiket

Kedves édesanya, édesapa!

Nem tudom, milyen viszonyban vagy most a babahordozással, csak remélem, hogy nem veszed a soraimat tolakodásnak, és utat tudnak találni hozzád.

Gyermeked született, és fenekestül felforgatta az életed, aminél jobb dolog ritkán történhet az emberrel. Jöttek a hétköznapok kihívásai, és egyre biztosabb lettél benne: szükséged van egy megfelelő hordozóeszközre a közlekedéshez, ami praktikus, könnyű, és amivel közel tudhatod magadhoz a kisbabádat.

Megvetted (vagy elővetted a jóelőre megvásárolt kelengyéből) azt, ami az elterjedtsége, támogatottsága miatt a legjobbnak tűnt. Kicsit talán drága volt, de a babáért mindent!

Aztán a babád jelezte, hogy már unatkozik menetiránynak háttal, szeretne többet látni a világból, és te megértetted, mit szeretne. Megfordítottad, hiszen a hordozód erre is alkalmas, hadd táruljon ki számára a világ.

Ugyan már kezdett nehéz lenni, de úgy érezted, amíg bírod, nincs szíved letenni. Büszkén vitted magadon, mint egy kitüntetést, hogy mindenki lássa, milyen boldogok vagytok így együtt…

És egyszer csak bumm! Jött egy hirdetés.

Fotó forrása: Hordozod vagy kínzod? Most kiderül! (www pont mei-tai pont hu)

A képen ismerős családi jelenet, a felirat viszont mint egy arcon csapás: “hordozol vagy kínzol?”

(Nem szeretném hivatkozással szaporítani a hirdetésre mutató linkek számát, aki még nem találkozott vele, könnyedén rá tud keresni.)

A sokkoló cím után talán meg se nyitottad a cikket, joggal érezted magad leforrázva, hiszen te csak a legjobbat akartad a babádnak. Ha mégis rákattintottál, találhattál néhány fontos információt, bár nem tudom, hogy a hatásvadász és kifejezetten bántó indítás után sikerült-e közelebb jutnod a helyes hordozáshoz. Úgy gondolom, kár lenne, ha egy ilyen negatív élmény miatt nem tudnál rátalálni a nektek legmegfelelőbb útra, amin te is elindultál, mikor a praktikum vagy az összebújás érzése iránti vágy arra vezetett, hogy hordozd a babádat. Ezért írtam meg ezt a levelet neked.

Ha szeretnéd, hogy a hordozás mindkettőtök számára a lehető legegészségesebb, legbiztonságosabb és legkényelmesebb legyen, kérlek, fontold meg a helyes hordozás szabályait:

Az időtényezőkről – mettől meddig mennyit?

Hordozni már újszülött kortól lehet, megfelelő eszközzel és technikával, ülni tudás nélkül, egészségesen és biztonságosan.

A hordozás mindaddig szóba jöhet, amíg a gyermeked azt igényli. Amíg el tudsz képzelni olyan helyzetet, amikor hosszabb távon kéne cipelned, addig segítségedre lehet egy jó hordozóeszköz. Ez általában 4-4,5 év.

Az újszülöttek még folyamatos testközelséget igényelnek, melynek kielégítése rendkívül kimerítheti és elszigetelheti az édesanyát, ha nem talál megoldást arra, hogy úgy legyen együtt a babával, hogy közben szabadon tevékenykedhet. Erre ad választ a hordozás. Hogy mennyit van rajtad a baba, annak leginkább a saját szükségleteid szabnak határt, egészségügyi szempontból azonban nincs időbeni korlátja a hordozásnak.

Ahogy a baba növekszik, úgy csökken az intenzív együttlét iránti igénye, aztán bizonyos életszakaszokban vagy helyzetekben újra fellángol, végül eljön a nap, amikor soha többet nem fogja kérni a hordozást.

A megfelelő lábtartás – újszülött háti hordozása

A helyes technikáról

A helyes hordozási pozíció a függőleges helyzet már újszülött (sőt koraszülött) korban is. A baba hordozóeszközben történő fektetése, ún. bölcsőtartásban hordozása sem ortopédiai, sem egészségügyi szempontból nem ajánlott.

A függőleges helyzet nem ülés, ültetés, egészen más terhelés és tartás jellemzi ilyenkor a gerincet és a csípőt. Hogy ez valóban így legyen, ügyelni kell a megfelelő megtámasztásra, melynek fő kritériumai a következők: szorosság, körülölelés, gerinc tartása, lábtartás.

Szorosság: megfelelő szorosság esetén a baba semmilyen mozgásra (járás, forgás, dőlés, stb.) nem távolodik el hordozója testétől, súlypontjuk közel egybeesik. A hordozódat akkor kötötted kellően szorosra, ha már nem tudsz rajta tovább húzni úgy, hogy az ne befolyásolja a kényelmes légzéseteket. A túl szoros kötést általában a baba maga is jelzi, de te is érzed, hiszen egy anyaggal vagytok megkötve. A túl laza kötés jele lehet, hogy a “csomag” megzavarja a mozgásodat, egyensúlyodat, és (fizikai) szükségét érzed annak, hogy kézzel is tartsad a babádat.

Körülölelés: a jó hordozóeszköz, helyes technikával minden oldalról megtámasztja a babát (kivéve természetesen elölről, ahol a hordozó személyhez simul), pontról pontra megtámasztja a gerincét, szükség vagy igény szerint a fejét is.

A gerinc tartása: a felnőttek gerince ún. kettős S alakú, mely a mozgásfejlődéssel és az izomzat megerősödésével alakul ki. Az újszülöttek izomzata még nem képes a gerincet függőleges helyzetben megtartani, ezt a munkát a hordozóeszköznek kell elvégeznie úgy, hogy a baba gerincét C alakban, csigolyáról csigolyára megtámasztja. Ahogy fejlődik a baba, úgy szabadulhat fel a feje, majd a karja, a nagyobbacskáknak tehát már csak a hónaljáig ér fel a hordozó.

Lábtartás: a baba lábai enyhe terpeszben, felhúzva, térdben behajlítva vannak, a hordozó így térdhajlattól térdhajlatig alátámasztja őt, ami biztosítja a csípő egészséges fejlődéséhez szükséges helyzetét.

A megfelelő hordozási módról, azaz elöl, csípőn vagy háton?

Az elöl hordozás kor- és súlyhatáros. A hordozó személy (akár édesanya, akár édesapa) szempontjából fontos, hogy kerüld a gerinc és a gát túlzott megterhelését, ezért 5-7 kg felett nem ajánlott elöl hordozni. A baba szempontjából kb. 3-4 hónaposan érkezik el az a pillanat, amikor szeretne többet látni a környezetéből, és elkezdi kifogásolni az elöl hordozást. Mindkét esetben a megfelelő megoldás az, ha csípőn vagy háton hordozásra váltasz.

Az arccal kifelé történő hordozás ortopédiai és pszichológiai okokból sem javasolt. Gyakran, amikor a baba jelzi, hogy nézelődni szeretne, arccal kifelé fordítják a hordozóban. Ebben a helyzetben azonban nem biztosítható a fent leírt egészséges hordozási technika, a baba gerince homorításra kényszerül, súlya kizárólag a lágyéki szakaszra nehezedik, lábai lógnak. Az arccal kifelé hordozás elveszi a babától annak a lehetőségét is, hogy ha megijed, túl sok inger éri, vagy csak elálmosodik, édesanyjához, édesapjához bújhasson.

Csípőn és háton már újszülött kortól lehet hordozni. Az elöl hordozás alapvetően modern találmány, a babának pedig – a szoptatást leszámítva – mindegy, hogy melyik irányból kapcsolódhat hozzád, ezért az, hogy mikortól teszed hátra babádat – az elöl hordozás felső határán túl – leginkább azon múlik, hogy számodra mikor érkezik el az ideje.

A megfelelő hordozóeszközökről

Általánosságban elmondható, hogy megfelelő hordozóeszköz az, amivel megvalósíthatóak a helyes hordozás fent leírt kritériumai.

Az ortopédiailag helyes hordozók alulról térdhajlattól térdhajlatig, oldalról és hátulról is megfelelő megtámasztást biztosítanak, a baba nem rogy bennük össze, és nem “él külön életet” a hordozó személytől.

Az egyes hordozófajtákról részletesebben A hordozásról oldal A hordozók fajtái című fejezetében olvashatsz, itt csak vázlatosan szedem össze, melyek az ortopédiailag helyes hordozók:

 • szövött kendő: újszülött kortól a hordozós kor végéig minden hordozási mód megvalósítható vele
 • rugalmas kendő: újszülött kortól kb. 5 kg-ig, kizárólag elöl hordozásra egy adott kötési móddal
 • karikás kendő: újszülött kortól a hordozós kor végéig, féloldalas hordozó, elsősorban elöl és csípőn hordozásra, de rövid távokra, megfelelő technikával kivitelezhető vele a háti hordozás is
 • mei tai: használhatóságának alsó határát az adott eszköz, a megkötési mód és az adott baba együttese határozza meg, felső határa a hordozós kor vége (illetve a gyártó által megadott súlyhatár), elöl és háton hordozásra, de kivitelezhető vele a csípőn hordozás is
 • csatos (formázott, párnázott) hordozó: használhatóságának alsó határát az adott eszköz, a felvétel módja és az adott baba együttese határozza meg, felső határa a hordozós kor vége (illetve a gyártó által megadott súlyhatár), elöl és háton hordozásra, de kivitelezhető vele a csípőn hordozás is
 • erszény: a stabil üléstől a hordozós kor végéig (vagy az eszköz és a hordozó személy teherbírásáig), féloldalas hordozó, alkalmi hordozásra
 • hibridek: az előbb felsorolt eszközök különböző változatai, kombinációi, kihasználhatóságuk a variációknak megfelelően rendkívül változatos

Fontos még tudni, hogy minél inkább “használatra kész” egy hordozó, tehát minél varrottabb-szabottabb-formázottabb, annál kötöttebb, hogy milyen alkatú baba-szülő páros tudja használni. Éppen ezért a fent leírt határok csak támpontok, és hogy egy adott eszköz valóban megfelelő-e egy adott baba egészséges hordozására, az mindig egyéni elbírálás kérdése.

Egyéb elvárások a hordozóeszközökkel szemben:

A hordozóeszközöknek minden esetben magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük: nagyon fontos, hogy tartósak, biztonságosak legyenek, egészségkárosító adalékoktól mentes, természetes anyagokból készüljenek. Hordozóeszközt gyártani, forgalmazni nagy felelősség, ezért a magukra valamit is adó cégek csak többszörösen tesztelt, bevizsgáltatott eszközöket bocsátanak piacra. Egy minőségi hordozóeszköz előállítása igen költséges, ezért (újonnan) feltűnően olcsó, nem megbízható forrásból származó terméket ne vásárolj!

Ami rajtad múlik

Most, hogy megismerted a helyes hordozás szabályait, talán az is kiderült számodra, hogy a babahordozás sokkal hosszabb távon lehet társatok, mint ahogy azt talán a jelenlegi kengurud alapján gondoltad volna. Ha szeretnéd egészségesen, biztonságosan és kényelmesen hordozni a babádat, érdemes választanod egy erre alkalmas hordozót, és elsajátítanod annak helyes használatát. Szerencsére ma már nem kell magukra maradniuk az édesanyáknak (és édesapáknak) az ilyen jellegű problémáikkal, hiszen egyre több babahordozási tanácsadó és babahordozó klub van, ahol segítséget kérhetsz az induláshoz.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a hosszúra sikerült levelet, és remélem, hogy hasznosnak találtad a rá fordított időt!

Üdvözlettel:

Zita mama

Ui.: Örömmel látom, hogy az említett, viszonylag régi cikknek egy ideje megváltozott a címe. Bízom benne, hogy egyre többen fognak letenni az “ajtóstól a házba” típusú segítségnyújtási kísérletekről, amelyekkel – valljuk be – sokszor épp az ellenkezőjét lehet elérni…

8 thoughts on “Egy hordozós kampány margójára

 1. Kedves Zita Mama!
  Nagyon jó a cikk, de ha nem haragszol meg szeretnék pár dolgot pontosítani.
  A Mei Tai-ok és csatos hordozók terepsze általában nem állítható a baba egészséges terpesztartásához igazodva. Ezen hordozók terpesze általában túl széles egy 3-4 hóbapos babának. Ezen hordozókat attól a kortól ajánljuk, amikor a baba már ülni tud. Léteznek olyan Mei Tai-ok, csatosok ahol a body alsó része a baba természetes testtartásához igazítható, szűkíthető, én ezeket ajánlanám picuroknak.
  A csatos hordozók újszülött szűkítőjében a baba “ül” nem valósul meg az a körülölelés, mint mondjuk egy szövött kendő, vagy karikás kendő esetében.
  Én ezeket, mint hordozási tanácsadó, egyáltalán nem ajánlom, a csatosokat is ülni tudó kortól, kivétel az olyan félcsatos hordozó ami kendőanyagból készült és a body alja a baba terpeszének megfelelően szűkíthető.

  A felvetéseddel egyetértek, bár értem mi lehetett a kitalálójának a célja.

  • Kedves Pity!

   Köszönöm a hozzászólásodat. Amiket kifogásoltál, azt gondolom, azok a szemléletbeli részletkérdések, amelyekben a különböző hordozóiskolák és végzett tanácsadóik, oktatóik talán soha nem fognak megegyezni. Azt hiszem, hogy ez a felület nem alkalmas arra, hogy szakmai vitába bocsátkozzunk, ezért csak egy gondolatot szeretnék hozzátenni. Vannak hordozóiskolák, melyek igen szigorú szempontokat támasztanak a hordozással szemben. Ennek a pozitív oldala az, hogy nagy valószínűséggel még alaposabban kiszűrik az esetleges hibákat, mint a többi, helyes(!) hordozást oktató iskola. De van egy negatív oldala is, legalábbis szerintem, vagyis az, hogy a túlzott szigor következtében magán a lényegen esik csorba, hogy a hordozás mindenkié lehessen (legalábbis azt gondolom, hogy az idealisztikus végcél az lenne, hogy ránk, oktatókra már ne legyen szükség, hanem családon belül, anyáról lányra terjedjen ez az eszköz), hogy ne féljenek tőle, hanem bátran használják. Költői a kérdés, és nem vitagerjesztésre, inkább tovább gondolásra szánom: vajon ezeknek a rigid szempontrendszereknek hány tradicionális hordozó nép és eszközeik felelnének meg?

 2. Sziasztok,
  örültem a cikknek, mert nagy dilemmám van a hordozással kapcsolatban.
  12 hetes a babám, amikor 5 hetes volt kendőt béreltem,és itthon kötöttem magamra, elől, “űlő pozícióba”. Csak addig élvezte, amíg aludt, ébredés után sírt, nem szerette.
  Most egy csatos hordozót, Manduca-t béreltem, újszülöttszűkítővel használom, amikor beleteszem sír, aztán elalszik, majd ébredés után sír, és szabadulni akar belőle, akkor is, ha például biztosan nem lehet éhes még.
  Vannak babák, akik egyszerűen nem szeretik a hordozást?
  Köszönöm előre,
  Vica

  • Kedves Vica!

   Egy pici baba annyira igényli az édesanyja közelségét, és ennek annyira a hordozás a legideálisabb módja, hogy szinte biztosan mondhatom, hogy nincs olyan baba, amelyik nem szereti a hordozást. (Erről bővebben itt olvashatsz: https://zitamama.wordpress.com/alter-sarok/a-nevelesrol-maskeppen/a-hordozasrol/ )

   Ezért ha egy baba sír hordozás közben, akkor mindig a hordozás körülményein érdemes elgondolkodni. Tanácsadóként ilyenkor egy csomó kérdés fogalmazódik meg bennem, amit igyekszem a kérdezővel körbejárni, megnézni. Csak néhány ezek közül: Megfelelő-e a technika és/vagy az eszköz? Hogyan van felöltöztetve a baba? Nincs-e valami tónus- vagy ízületi probléma, ami miatt “speciális” hordozási módra van szükség? Hogyan érzed te magadat hordozás közben? Szopik-e a baba, ha igen, hogyan? Utóbbi kérdés, azért érdekes, mert írtad, hogy “például biztosan nem lehet éhes még”. A szopizás viszont olyan dolog, ami jócskán túlmutat az étkezésen, nyugtató, fájdalomcsillapító, “jó elfoglaltság”, és sok baba számára elöl hordozás közben érezni az anya illatát annyira ellenállhatatlan, hogy ha tehetnék, állandóan szopiznának. Szóval rengeteg irányban el lehet indulni, és akkor jó eséllyel ki lehet bogozni, hogy mi a sírás oka.

   Én mindenképp javasolnék egy beszélgetést egy hordozási tanácsadóval, de ha egyelőre nem jutsz el személyesen egy szakértőhöz, én is szívesen körbejárom veled a kérdést alaposabban is emailben, ha megkeresel a zitamamaoldala kukac gmail pont com címen.

   Remélem, sikerül mielőbb megoldást találnod a problémára!
   Z.

   • Szia Zita,
    nagyon köszönöm a gyors választ.
    A városban, ahol lakom van hordozási tanácsadó, felveszem vele a kapcsolatot. Remélem tud segíteni,mert nagyon szeretném hordozni a babámat, de csak úgy, hogy azt ő is élvezi.
    Köszönöm!
    Vica

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s